Hirdetés

Messze többről szól, mint Taylor Swiftről és Beyoncéról: visszatért a country és mindent letarolt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

2024-ben a pörgős pop és a tánczene már nem lesz divat, a folkénekes-dalszerzők viszont igen, legalábbis az új slágerlisták adataiból erre lehet következtetni.

Az év eddigi négy legnagyobb slágere közül három Noah Kahan, Teddy Swims és Benson Boone nevéhez fűződik - derül ki a brit Official Charts Company adataiból, amit a BBC idézett.

Kahan eredetileg 2022-ben megjelent Stick Season című, fájdalommal teli folkos száma lett az idei év első három hónapjának legnépszerűbb dala, miután hét hetet töltött a slágerlisták élén.

Swims függőségről szóló Lose Control című dala a második helyen áll, miután az elmúlt 13 hetet a top 10-ben töltötte.

A listán a következő előadó Sophie Ellis-Bextor, méghozzá a 2001-es Murder on the Dancefloor című slágerével, ezt pedig a Boone szívszorító slágere, a Beautiful Things követi. 

Különösen Kahan zenéje iránt nőtt meg az érdeklődés. A közelmúltban megjelent harmadik stúdióalbumának deluxe kiadása, amely szintén a Stick Season címet viseli, valamint a Brit-díjas Sam Fenderrel való együttműködés a Homesick című számban segített a 27 éves énekest a mainstream sztárságba repíteni.

A vermonti művészről a Billboard által készített profil megjegyezte: 2024 lehet az a pillanat, amikor szikár dalaival túlharsogja a modern pop hangzásvilágát.

"Részletes történetmesélésének, sebezhető énekének [és] szikár gitárpengetéseinek elemei, amelyek egy dalt a folktól a rockon át a countryig és a popig bárhová elvezethetnek" más előadókban is hallhatók, írta a zenei magazin.

Swims felemelkedése a sztárságig kicsit másképp alakult - a 31 éves georgiai születésű zenész 2019 óta ad ki dalokat, de csak mostanában tökéletesítette hangzását, amely az R&B, a soul és a rock keveréke.

A Lose Control az első albumáról - I've Tried Everything But Therapy - származik, amely tavaly jelent meg, de akkoriban nem jutott be a brit top 20-as slágerlistába.

Boone egy másik újonc - a TikTok és az American Idol révén vált híressé, bár úgy döntött, hogy a meghallgatások után kiszáll a tévés tehetségkutatóból.

A Beautiful Things az eddigi legnagyobb slágere, és többek között ez is helyet kapott a múlt pénteken megjelent Fireworks And Rollerblades című debütáló albumán.

A 21 éves fiatalembernek sikerült egy olyan szintű hype-ot létrehoznia a zenéje körül az interneten, köszönhetően a TikToknak és a több mint hatmillió követőjének, ami hozzájárult ahhoz, hogy ez a dal feljusson a slágerlistákra. Valójában mindhárom dalt a közösségi média sikere táplálta.

És mindhárman sebezhetőséget visznek a zenéjükbe a szövegeik és az énekhangjuk révén, és úgy döntöttek, hogy folk elemeket építenek be a gitárvezérelt számokba.

Eközben Michael Marcagi, egy másik feltörekvő amerikai énekes-dalszerző, hamarosan elindul élete legelső brit turnéjára.

Martin Talbot, aki az Official Charts Company-t vezeti, a BBC-nek elmondta, hogy mindannyian "dobok és gitárok mellett teszik le a voksukat a jelenlegi Official Singles Chart Top 10-ben".

Country-töltetű dalok

Hivatkozás másolása

Hozzáteszi: "A dalok az első helyezettek közé tartoznak: "Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a gitár és a történetmesélő zene iránt, amely a country, az americana, a folk és a roots területére terjed ki".

A Billboard digitális ügyvezető igazgatója, Katie Atkinson a magazin Pop Shop podcastjában azt mondta, hogy az új énekesek felemelkedése "egy country által táplált trend".

Szerinte az áttörés egyenesen következik a letisztultabb countryénekesek sikereiből - mint Chris Stapleton, Luke Combs és Zach Bryan -, akik az elmúlt évben hatalmas sikert arattak az Egyesült Államokban.

A country-zenének bizonyára vannak brit rajongói, de az Egyesült Királyságban még nem érte el ugyanezt a sikert, mint az Egyesült Államokban.

Beyoncé múlt héten megjelent, country ihletésű albuma, a Cowboy Carter segíthet fellendíteni a műfajt a rádiók és a streaming lejátszási listáin idén.

Az album első kislemeze, a Texas Hold 'Em a hetedik helyen áll az év eddigi legnagyobb slágerlistáján, miután februárban és márciusban négy hétig volt az első helyen.

Holly Smith countryzenei újságíró és podcaster szerint az olyan dalok, mint a Stick Season, a témák miatt találnak visszhangra a hallgatók körében.

"Noah Kahan érzelmes, sebezhető és őszinte, és kapcsolódik az emberekhez" - mondta a BBC-nek. "Képes ezt ötvözni egy nagyon konvencionálisan rockos és popos hangzással, ami fülbemászó, és ez megfogja az embereket".

Szerinte a feltörekvő sztárok közül Boone igazodik a legkevésbé a country hangzáshoz. "De mivel a dalszövegei őszinték, mert van ez a fajta akusztikus hangulata, szépen illeszkedik a countryhoz, így könnyen érthető, hogy az emberek hogyan találják meg a kapcsolatot."

Az Egyesült Királyság kapcsolata a countryzenével nem új keletű - a Country Music Association Country to Country fesztiválja már több mint 10 éve telt házzal zajlik London és Glasgow városaiban, és az idei programban olyan ismert amerikai sztárok szerepelnek, mint Brad Paisley és Carly Pearce.

Smith szerint a műfaj jól kapcsolódik a rajongókhoz a TikTok-on. "A country zenének van egy nagyon egyszerű, beszélgetős történetmesélésmódja, ami mindig is átélhetővé tette, és a közösségi média imádja ezt, mert a közösségi médiának van egy módja arra, hogy a dolgokat leforrázza és desztillálja" - mondja.

Smith hozzáteszi, hogy a "könnyen emészthető dalszövegek" és a cowboy-esztétika mind hozzájárulnak a közönség vonzerejének növeléséhez.

Egy másik előadó, aki eredetileg a country színtérről indult, Taylor Swift, akinek rajongói a jelenlegi Eras turnéján a cowboykalapot a jelmezeik részévé tették. A folk-pop felé való elmozdulása egy másik tényező lehet, amely megnyitotta az ajtót több gitározó énekes-dalszerző előtt.

Martin Talbot látta, hogy az "újhullámos" sztárok milyen hatással vannak a slágerlistákra az idei év eddigi részében.

"Miután az elmúlt években a beat-központú popzene dominált, talán a hangszeresebb repertoár újjáéledésének kezdetét láthatjuk most" - mondja.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés