Hirdetés

Felháborodtak a vallásos emberek, a Netflix kénytelen volt törölni az új filmjét

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Netflixről eltávolítottak egy indiai filmet, amely megsértette a hindu vallást, ezáltal felháborodást váltott ki az emberekből. A filmet mindössze néhány nappal azután törölték a platformról, hogy elkezdődött a streaming.

A streamingszolgáltató egy rövid közleményben közölte, hogy a tamil nyelvű filmet - Annapoorani: The Goddess of Food - eltávolították a plaform kínálatából, méghozzá a "licenszadó kérésére" - adta hírül a BBC.

A film főszereplője Nayanthara színésznő egy hindu brahmin nőt alakít, aki szakács szeretne lenni. A filmben van egy jelenet arról is, hogy a családja vallási meggyőződése ellenére ő maga húst eszik és azt is megtanulta, hogyan kell azt elkészíteni. A lap kiemelte, a felháborodást az okozta, hogy sok brahmin egyáltalán nem eszik húst a merev kasztszabályok miatt.

A filmben megjelenő jeleneteket a keményvonalas hindu szervezetek tagjai erősen kifogásolták, így például azt is, amikor a színésznő a biriyani főzése előtt namaz-t, azaz muszlim imát mond. Néhány hindu azt a jelenetet is sérelmezte, amelyben egy muszlim szereplő azt mondja, hogy a hindu isten, Ráma húst evett. A film producerei hivatalosan még nem kommentálták a kialakult botrányt.

Madhya Pradesh államban rendőrségi eljárást is indítottak Nayanthara és két másik, a filmmel kapcsolatban álló személy ellen.

Fotó: Zee Studios

A BBC felidézte azt is, hogy több hindu csoport számos filmet és tévéműsort vádolt meg azzal, hogy megsértették a vallási érzelmeiket. 2021-ben az Amazon Prime egyik műsorának, a Tandavnak szereplőinek és stábjának kellett bocsánatot kérniük, miután azzal vádolták meg őket, hogy kigúnyolták a hindu isteneket.

Az Annapoorani: The Goddess of Food című film még december 1-jén került mozikba, és a kritikusoktól vegyes kritikát kapott - egyrészt dícsérték, hogy egy mélyen vallásos családból származó nőt mutatnak be a filmvásznon, aki az álmait követi, ugyanakkor erősen kritizálták a botrányosnak ítélt jeleneteket. A film megjelenését egyébként az indiai Központi Filmminősítő Testület - más néven cenzúrabizottság - engedélyezte. 

A vita azonban hetekkel később kezdődött, amikor az emberek széles körben megnézték az alkotást a Netflixen, ahol december 29-én kezdték el streamingelni.

A múlt héten egy férfi Mumbaiban tett rendőrségi panaszt, amelyben több jelenetet is kifogásolt. A hatóságok egyelőre nem indítottak eljárást az ügyben.

"A film társproducereként nem áll szándékunkban megsérteni a hinduk és a bráhminok közösségének vallási érzelmeit"

- olvasható a Zee Entertainment Enterprises bocsánatkérő levelében. Azt is közölték, hogy a producerek foglalkozni fognak a filmmel kapcsolatos aggályokkal, és együttműködnek a Netflixszel is, hogy az utólagos szerkesztés befejezéséig ne legyen elérhető a platformon a film. 

Egyesek arról számoltak be, örülnek annak, hogy a filmet levették a Netflixről, míg mások megdöbbenésüket fejezték ki az üggyel kapcsolatban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés