Hirdetés

Óriási a baj: órákon belül kitörhet az újabb háború Európa peremén

Virág Sára portré Virág Sára

Az izraeli biztonsági kabinet szabad kezet adott Benjamin Netanjahu kormányának, hogy eldöntsék: mikor és hogyan torolják meg a Hezbollah által szombaton elkövetett rakétatámadást. 

A miniszterek rendkívüli ülést tartottak az Izrael által megszállt Golán-fennsíkot ért szombati támadás után, amelyben 12 gyermek és fiatal vesztette életét. A Hezbollah nem vállalt felelősséget a támadásért. A szombati támadás hónapok óta a legbrutálisabb incidens, amely komoly félelmeket gerjesztett a háború eszkalálódásával kapcsolatban. A nyugati szövetségesek egyesével arra szólították fel Izraelt, hogy tanúsítson önmérsékletet az ügyben. 

A Fehér Ház közölte, hogy "folyamatos megbeszéléseket folytat izraeli és libanoni partnereivel a szörnyű támadás óta" – írja a BBC. Emellett egy diplomácia megoldáson is dolgoznak, hogy egyszer és mindenkorra véget vessenek a háborúskodásnak. Hétfő reggel izraeli dróntámadás érte a libanoni Shaqra városát, amelyben két ember életét vesztette – jelentette a libanoni média. A Hezbollah szerint két harcos esett el, Izrael pedig nem kommentálta a híreket. 

Eközben az Air France, a Lufthansa, a Swiss International Air Lines és az Eurowings is felfüggesztette a Bejrútba tartó és az onnan érkező járatait az izraeli válaszcsapástól tartva. A rakétatámadás áldozatait vasárnap temették el, több ezer ember jelenlétében. Benjamin Netanjahu épp az Egyesült Államokban tartózkodott, a támadás miatt azonban megszakította az amerikai látogatását és visszatért Izraelbe. Még azelőtt találkozott a védelmi tisztviselőkkel, hogy vasárnap összehívta volna a biztonsági kabinetet. 

A több óráig tartó találkozó után a miniszterelnöki hivatal rövid közleményt adott ki, amelyben csak annyit közöltek, "a kabinet tagjai felhatalmazták a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy szabadon döntsenek a Hezbollah terrorszervezet elleni válaszcsapásról". Az izraeli drúz közösség spirituális vezetőjének, Sheikh Muafak Ṭarifnak küldött részvétnyilvánításában Netanjahu úgy fogalmazott: a Hezbollah súlyos árat fog fizetni ezért a támadásért. A terrorszervezet azonban következetesen tagadja, hogy ők álnának a támadás mögött. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés