Hirdetés

Netanjahu: Izrael nem akarja véglegesen megszállni Gázát

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Benjámin Netanjahu kijelentette, hogy Izrael a Hamasz felszámolását tervezi, hogy „demilitarizálhassák és deradikalizálhassák” Gázát, de nem akarja megszállni.

Benjámin Netanjahu
Benjámin Netanjahu

"Izraelnek nem áll szándékában véglegesen megszállni Gázát, vagy kiszorítani polgári lakosságát" - mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. "Izrael a Hamasz terroristái ellen harcol, nem a palesztin lakosság ellen, és ezt a nemzetközi joggal teljes összhangban tesszük."

Nyilatkozata közvetlenül Antony Blinken amerikai külügyminiszter látogatása után hangzott el, illetve azelőtt, hogy Izrael megvédje magát egy népirtás elleni kereset miatt a Nemzetközi Bíróságon - írja az NBC News.

A Dél-Afrika által benyújtott 84 oldalas jogi nyilatkozat azzal vádolta Izraelt, hogy megpróbálta elpusztítani a palesztin "nemzeti, faji és etnikai csoport" jelentős részét azáltal, hogy megöli, megsebesíti és kitelepítette palesztin civileket, valamint megtagadja tőlük az élelmiszert, vizet és egyéb alapvető dolgokat.

Nemzetközi jogi szakértők azt mondták a lapnak, hogy Netanjahu kormányának magas rangú jobboldali tagjainak közelmúltbeli megjegyzései a palesztinok végleges eltávolításáról Gázából, bár ez nem része Izrael hivatalos terveinek, végső soron árthatnak az ügynek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés