Hirdetés

“Nem akarjuk, hogy zacskóban érkezzenek vissza” - Izrael újra tárgyal a túszokról

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Úgy tűnik, hogy Izrael új, Katar által közvetített tárgyalásokat folytat a Hamász által Gázában tartott túszok visszatéréséről.

Benjámin Netanjahu
Benjámin Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón megkerülte a kérdést, ami a vezető tárgyalója, a Moszad vezetője, David Barnea és Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk katari miniszterelnök pénteki európai találkozójára vonatkozott. Megerősítette azonban, hogy utasításokat adott a tárgyalócsoportnak - írja a Reuters.

"Súlyos kritikáink vannak Katarral szemben, amiről azt hiszem, hamarosan hallani fognak, de most megpróbáljuk befejezni túszaink visszaszerzését" - mondta, utalva a gazdag államnak a Hamászhoz, az ősellenség Iránhoz és Izraelhez fűződő kapcsolataira.

A tárgyalások új fordulójáról először az Axios számolt be, miután az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozta, hogy a csapatai véletlenül megöltek három túszt, akik fehér zászlóval közeledtek feléjük, miután pénteken megszöktek fogvatartóiktól Gázában. Netanjahu azt mondta, nem árul el részleteket a tárgyalásokról.

“Egy hiba van, amit elkövethetünk, mégpedig az, hogy a számításainkat továbbítjuk a Hamásznak, a világnak" - mondta. "Nem fogunk belemenni a tárgyalások részleteibe."

A gázai háború, amelyet a Hamász október 7-i dél-izraeli brutális lerohanása váltott ki, megrázta a regionális és világhatalmakat, miközben a palesztin polgári áldozatok száma egyre csak nő.

Miközben Izrael ígéretet tett a Hamász megsemmisítésére, az Irán által támogatott iszlamista csoport túszainak visszaszerzésére is törekedett. Netanjahu megerősítette, hogy továbbra is intenzív katonai nyomást gyakorol a Hamászra Gázában. "Az utasítás, amelyet a tárgyalócsoportnak adok, ezen a nyomáson alapul, amely nélkül semmink sincs" - mondta.

Izraeli tankok
Izraeli tankok

A Moszad vezére, Barnea pénteken találkozott Európában Al Thanival, aki a gázai konfliktus egyik kulcsfontosságú közvetítője – mondta el egy forrás a Reutersnek, miközben egyiptomi források azt sugallták, hogy Izrael nyitottabb a Hamásszal kötött új megállapodásra.

Hozzák vissza életben a túszokat

Hivatkozás másolása

Katar és Egyiptom voltak a közvetítői Izrael és a Hamász között abban a megállapodásban, amely egy egyhetes fegyverszünethez vezetett november végén, amelynek során a Hamasz több mint 100 nőt, gyermeket és külföldit engedett el, cserébe 240 palesztin nőért és tinédzserért, akik izraeli börtönökben voltak.

Az Axios szerint a pénteki találkozó volt az első Barnea és Al Thani között a novemberi fegyverszünet óta. A Reutersnek nyilatkozó forrás szerint Barnea szombaton kora reggel visszatért Izraelbe, hogy tájékoztassa Netanjahut a részletekről.

Két egyiptomi biztonsági forrás szerint az izraeli tisztviselők a közvetítőkkel folytatott beszélgetések során hajlandóbbnak tűntek új megállapodást kötni a gázai tűzszünetről és a palesztin foglyok szabadon bocsátásáról cserébe a túszok visszaszerzéséért.

Az egyiptomi források szerint az izraeli tisztviselők úgy tűnik, meggondolták magukat bizonyos pontokon, amelyeket korábban visszautasítottak, de nem mentek bele a részletekbe.

Netanjahu kormányszóvivői nem reagáltak azonnal az egyiptomi értékelésre.

Izrael úgy véli, hogy a Gázában még tartott 130 túsz közül legalább 20-an, vagy annál többen is meghaltak. A túszok családjai szombaton nagygyűlést tartottak, és azt követelték, hogy Izrael fontolja meg magas rangú palesztin fegyveresek szabadon bocsátását a börtönből bármilyen új csereügylet érdekében.

"Az izraeli kormánynak aktívnak kell lennie. Le kell tenniük egy ajánlatot az asztalra, akár olyan elítéltek szabadon engedését is fel kell ajánlani, akiknek vér tapad a kezükhöz, és a legjobb ajánlatot kell adni azért, hogy a túszok életben hazatérhessenek” - mondta Ruby Chen, egy 19 éve elrabolt fiatal édesapja. “Nem akarjuk, hogy zacskóban érkezzenek vissza” - tette hozzá.

A Hamász száműzött vezetője, Oszama Hamdán kijelentette, hogy csak addig engedi el a Gázában fogva tartott katonákat, "amíg a teljes agressziót meg nem állítják". Elmondta, hogy ennek tárgyalásos alku útján kell megtörténnie "az ellenállás által meghatározott feltételek szerint".

Az izraeli közvélemény megingatására irányuló látszólagos erőfeszítésként a Hamász egy videót is közzétett, amelyen megölt túszokat mutattak be, és a héber figyelmeztetéssel végződött: "Az idő fogy."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés