Hirdetés

Tiltott szert találtak a magyar zöldségekben és gyümölcsökben, megszólalt a hatóság

Nap Híre portré Nap Híre

A határérték feletti szermaradványt tartalmazó tételeket kivonják a forgalomból, és megsemmisítik, de a termékek a laborvizsgálat elkészültéig forgalomban vannak.

Az Agrárszektor interjújából kiderül, hogy minden évben, előre kiadott terv szerint, rendszeresen, valamint panaszbejelentés esetén is végez szermaradék-vizsgálatokat Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. De ha valamilyen más ellenőrzésnél vetődik fel a gyanú, hogy a termelő nem megfelelő technológiával dolgozik, akkor ezekben az esetekben is vesznek mintát a termékekből. 

Határérték feletti növényvédőszer-maradványt a vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki a mérések

– válaszolta a szakblog kérdésére a hivatal, hozzátéve, hogy főleg rovarölő és gombaölő szerek szerepelnek határérték feletti mennyiségben, valamint többször találták a szakemberek az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szer nyomait a termékekben.

A határérték feletti szermaradványt tartalmazó tételeket kivonják a forgalomból, és megsemmisítik, de a termékek a laborvizsgálat elkészültéig forgalomban vannak. Ha bebizonyosodik, hogy egy zöldség vagy gyümölcs határérték feletti növényvédőszer-maradékot vagy nem engedélyezett növényvédő szert tartalmaz, azonnal elrendelik a tétel zárolását, forgalomból való kivonását és megsemmisítését, értesítik a fogyasztókat. 

Az interjúban a hivatal közölte, hogy leggyakrabban a citrusfélékről derül ki, hogy az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szert tartalmaznak, de már

  • a fejes saláta, 
  • az uborka, 
  • a szamóca, 
  • az alma, 
  • körte és 
  • a retek

esetében is mutattak ki a szakemberek növényvédőszer-maradékot.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés