Hirdetés

Hatalmas botrányba keveredett a hírességek kedvenc luxustáska-tervezője, amiért most börtönbe zárják

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

18 hónap börtönbüntetésre ítéltek egy kolumbiai luxustáska-tervezőt, aki bűnösnek vallotta magát védett hüllők bőréből készült táskák csempészésében.

Nancy Gonzalezt, aki a Szex és New York színészei és Britney Spears által viselt táskákat készítette, hétfőn ítélték el egy miami szövetségi bíróságon - adta hírül a BBC.

A 71 éves Gonzalez egy nemzetközi egyezményt szegett meg azzal, hogy illegálisan importált kajmánokból és pitonokból készült táskákat.

A hatóságok szerint a nőnek a családtagjai segítettek, ők csempészték be a kézitáskákat az Egyesült Államokba.

Kolumbia és az Egyesült Államok egyaránt aláírta a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES), amely védi a kajmánokat - amelyek az aligátorokhoz hasonlítanak - és a pitonokat - olvasható az amerikai igazságügyi minisztérium közleményében.

A kajmánok és pitonok kereskedelme nem tilos, de a CITES-szabályok szigorúan szabályozzák.

Azonban Gonzalez soha nem szerezte meg a hatóságok által megkövetelt behozatali engedélyeket.

2016 februárja és 2019 áprilisa között a tisztviselők szerint Gonzalez barátokat, családtagokat és alkalmazottakat toborzott, hogy a táskákat utasszállító légitársaságokon szállítsák az Egyesült Államokba, majd elküldjék azokat a New York-i bemutatótermébe.

A táskákat az Associated Press (AP) szerint többek között Victoria Beckham és Salma Hayek is viselte, emellett feltűntek a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum 2008-as kiállításán is.

A Women's Wear Daily (WWD) szerint a táskákat egy időben olyan luxusüzletekben is árulták, mint a Neiman Marcus, a Saks Fifth Avenue és a Harrods.

"Ez a nyomozás egy többéves rendszert leplezett le, amelynek keretében fizetett futárok be nem jelentett, CITES-védelem alatt álló hüllőbőrökből készült kézitáskákat csempésztek az Egyesült Államokba, hogy több ezer dollárért adják el őket"

- mondta Edward Grace, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat munkatársa.

"A szolgálat továbbra is igazságot fog szolgáltatni a profitszerzés céljából kizsákmányolt védett fajokért, és felelősségre fogjuk vonni azokat, akik megpróbálják kijátszani a fenntartható kereskedelmüket szabályozni hivatott nemzetközi ellenőrzéseket" - tette hozzá.

Gonzalezt 2022-ben tartóztatták le a kolumbiai Caliban, és adták ki az Egyesült Államoknak, hogy szembenézzen a vádakkal.

"Szívem mélyéből bocsánatot kérek az Amerikai Egyesült Államoktól" - mondta Gonzalez a bíróságon az AP szerint.

"Soha nem állt szándékomban megsérteni egy olyan országot, amelynek mérhetetlen hálával tartozom. A nyomás alatt rossz döntéseket hoztam".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés