Hirdetés

Unokájával utazza körbe a világot ez a 94 éves nagymama

Garai Kitti portré Garai Kitti

Joy nagymama nem bír lassítani. A nyugdíjas asszonynak csak 91 éves korában lett útlevele, ám egy évvel azután, hogy ő lett a legidősebb ember, aki az Egyesült Államok mind a 63 nemzeti parkját bejárta, úgy döntött, hogy újabb kihívásba vág bele: unokájával, a 42 éves Brad Ryannel körbeutazza a világot.

A nagymama és az unoka 2023-ban találta ki, hogy felkeresik az összes nemzeti parkot az Egyesült Államokban, most pedig újabb merész ötlettel álltak elő: együtt beutazzák a világ mind a hét kontinensét. "Már nincs sok évem hátra, úgyhogy nekiugrok" - mondta, hozzátéve: "ha lassítasz, nem érsz el semmit."

A páros már három kontinenst egyébként kipipált: tavaly a kanadai Banff Nemzeti Parkba látogattak el, hogy "Észak-Amerikát a saját országunkon túl is képviseljék", 2023-ban pedig Afrikába utaztak, ahol az Amboseli Nemzeti Parkot és a kenyai Maasai Mara Nemzeti Rezervátumot is felkeresték. A legutóbbi útjuk Dél-Amerikába, Ecuadorba vezetett, ahol a Galápagos-szigeteken, valamint Chilében töltöttek időt. "Csodálatos volt látni azokat a hatalmas teknősöket. Fel tudták emelni a páncéljukat, mint egy kabrió vagy valami hasonló" - mesélte Joy nagyi az utazásról. 

Joy nagyi és az unokája, Ryan egyébként körülbelül egy évtizedig nem ápolt szoros kapcsolatot egy családi dráma miatt, ami Ryan szüleinek válása után következett be, de mostanság a duó szinte elválaszthatatlan lett. Miután 2010-ben ismét elkezdtek közeledni egymáshoz, elkezdték beavatni egymást abba, hogy mi történt az életükben a külön töltött évek alatt. Miközben Ryan mesélte a nagymamájának például a Kilimandzsáró megmászását, megtudta, hogy az apai nagyanyja valójában soha nem járt hegyen. "Ez volt az egyik olyan dolog, amit megbánt az életében. Utazásai minössze néhány floridai autós kirándulásra korlátozódtak a nagyapámmal, amikor még élt. A világból mindig csak annyit látott, ami a Travel Channelen vagy a hírekben szerepelt" - mondta Ryan a CNN-nek.

Ez a beszélgetés nagyon megmaradt a 42 éves férfiben, majd néhány évvel később úgy döntött, hogy tesz egy hétvégi kirándulást a  Great Smoky Mountains Nemzeti Parkba, amely Észak-Karolina és Tennessee határán húzódik. Ekkor felmerült benne, hogy megkérdezze Joy nagymamát, hogy szeretne-e csatlakozni hozzá. "Egyszerűen szükségem volt egy kis kikapcsolódásra, és olyasmit akartam csinálni, ami feltölt" - magyarázta. 

Szerencsére a nagymamája megragadta a lehetőséget, hogy kalandozni menjen az unokájával, és 2015 szeptemberében együtt indultak útnak. "85 évesen látta az első hegyét, ugyanabban az évben meg is mászta az első hegyét és először ment kempingezni" - mondta Ryan. Bár bevallása szerint azt feltételezte, hogy egy idős emberrel való utazás "egy kicsit elrontja a szórakozást", Ryan hamar rájött, hogy ez nem így van. Sőt, épp ellenkezőleg.

"Sokkal gazdagabbá tette a természetben tartózkodás élményét" - mondja, hozzátéve, mivel lassabban kellett mozogatnia, mindent sokkal jobban megfigyelt.  "Nem rohantam át a meglátogatott helyeken. Tényleg időt szántam arra, hogy értékeljem az apróbb részleteket. A lencse, amelyen keresztül ő látja a világot, nagyon különbözik a legtöbb korombeli emberétől. Nem úgy látogat meg egy helyet, hogy azt gondolja: 'hát, majd visszajövök még egyszer', így sokkal több jelenlét van benne" - fogalmazott Ryan. 

Ryan azt mondja, az első utazás "elültette benne az öröm magját", ami egészen addig hiányzott, és örömmel látta, hogy Joy nagyi mennyire élvezte a kalandot. Ezután elhatározták, hogy együtt elutaznak a többi 62 amerikai nemzeti parkba is. Egy ilyen kihívás a legtöbb túrázónak hatalmas teljesítmény lenne, nemhogy egy idős, kevés túrázási tapasztalattal rendelkező nőnek, ezért úgy döntöttek, hogy nem sietik el a dolgot. "Közel nyolc évbe telt, mire megcsináltuk" - mondta a férfi, aki azt is elárulta, hogy két túra között általában két hónapos szünetet tartottak.

A sok hely közül, ahol ez idő alatt együtt jártak, Joy nagymamát különösen lenyűgözte az Old Faithful, a Yellowstone-ban található közel 500 gejzír egyike, valamint az alaszkai Katmai Nemzeti Park és Természetvédelmi Terület. "Hosszú volt az út, de nagyon élveztem. És nagyon sok kedves emberrel találkoztunk útközben. Idős emberként a verandán ülve ez olyan érzés kelt benned, hogy valamit mégis elértem. Szóval minden egyes pillanatát élveztem" - magyarázta. 

Életet megváltoztató élmény

Hivatkozás másolása

A "küldetés" Ryan életét is megváltoztatta, mivel napokon át túrázhatott, kempingezhetett és autózhatott a nagymamájával, aki már 30 éve özvegy. Ráadásul Ryan édesapja, Joy nagyi utolsó életben maradt gyermeke 2023-ban elhunyt.

"Azt hiszem, mindannyiunkban van egyfajta veleszületett félelem az öregedéstől. És a lehetőségek helyett a korlátokra gondolunk. Joy nagymama emlékeztet minket az igenis létező lehetőségekre" - mondta Ryan. Miután a páros tavaly elérte az utolsó állomását, a Csendes-óceán déli részén található Amerikai Szamoa Nemzeti Parkot, végiggondolták, mit tervezzenek legközelebb. Végül úgy döntöttek, hogy megpróbálják beutazni a világ összes kontinensét. "Ez megvalósítható célnak tűnik, szóval most ezt csináljuk.

Elmondásuk szerint mivel még nem pihenték ki a dél-ameirkai útjukat, így Ohioban tartózkodnak. Ugyanakkor azt tervezik, hogy még ebben az évben ellátogatnak Ausztráliába. És ha már oda mennek, abban bíznak, hogy "át tudnak ugrani Ázsiába" és esetleg meglátogathaják India nemzeti partjait, vagy eljutnak Borneóra, hogy megnézzék az orángutánokat.

Miután kipipálták Ausztráliát és Ázsiát a listájukról, remélik, hogy Európába utazhatnak, ahol egyébként sok barátjuk van. "Az Antarktisz a joker. Nagyon szeretnénk, de oda eljutni nagy kihívás. Szeretném nagyban befejezni, és azt hiszem, erre az Antarktiszt lenna a legjobb" - mondta a 42 éves férfi. Bár elismerték, hogy sokan vannak, akiknek nincs meg az anyagi lehetőségük arra, hogy ilyen módon felfedezzék a világot, az első kihívásukra mindössze "egy kis pénzzel" vágtak neki, és sokszor ramen tésztát ettek csak. Azóta azonban különböző szponzori támogatásokat szereztek, ami lehetővé tette számukra, hogy továbbra is kényelmesen utazhassanak.

Beszélt arról is, hogy nagyon szerenecsések voltak, ráadásul miután az úton ilyen sok időt töltöttek együtt, így a nagymama és az unoka közelebb került egymáshoz, mint korábban bármikor.

Generációk közötti kapcsolatok

Hivatkozás másolása

Joy nagyi azt mondta, minden kaladot megélt az unokájával, így bőven van miről beszélgetniük. Ryan pedig arról beszélt, hogy az, hogy ennyi különleges pillanatot megoszthatott a nagymamájával, azt jelentette, hogy olyan kérdéseket is feltehetett, amelyekre korábban nem volt lehetősége. "Amit megtanultam, az az, hogy megszabadíthatjuk magunkat a jövőbeli sajnálkozástól, ha úgy döntünk, hogy kapcsolatba lépünk az idősebb generációkkal, amíg még itt vannak" - mondja.

A páros azt is megosztotta, hogy időnként elkerülhetetlenül összetűzésbe keverednek, különösen az eltérő zenei ízlésük miatt. "Próbáltam megtanulni élvezni az ő zenéjét. Nem értem, hogy ő hogyan nevezi ezt zenének, de mindegy" - fogalmazott a nagymama. Amikor megkérdezték tőle, hogy mit tanult magáról az unokájával való utazások során, viccelődve azt mondta: "Azt hiszem, több türelmem van, mint gondoltam".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés