Hirdetés

Nagy a baj: Európára is veszélyes az ukrán kolera, HIV és tbc…

 portré

A menekülthullámok megkönnyítik a fertőző betegségek terjedését. Márpedig Ukrajnában fogytán a gyógyszer, és alig van orvosi ellátás.

Az ukrajnai háború a HIV- és tuberkulózisfertőzések fellángolásához vezethet. Az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelmet szinte lebénítják a zsúfolt óvóhelyek és lakások, az egészségügyi ellátás összeomlása, és a kitelepítések.

"Túl korai még pontosan felmérni a háború hosszú távú következményeit, de arra számítunk, hogy a hadikonfliktus jelentős hatással lesz a tuberkulózis és a HIV terjedésére Ukrajnában és a határokon túl is" - mondta egy egészségügyi szakértő. A WHO adatai szerint jelenleg körülbelül 260 000 HIV-fertőzött ember él Ukrajnában. A tuberkulózisos esetek száma a legmagasabb az európai régióban. A gyógyszerek pedig elfogytak.

Az ukrajnai egészségügyi ellátás az összeomlás szélére sodródott. A megelőzési és kezelési programok is megszakadtak. Legalább 150 egészségügyi intézmény sérült meg vagy semmisült meg, és az egészségügyi személyzetet a front közelébe vezényelték, sokan megsérültek vagy meghaltak.

Mariupol polgármesterének tanácsadója szerint a bomló halottak megmérgezték a talajvizet. Az ukrán egészségügyi minisztérium kolerajárványra is figyelmeztet - írja a krone.at.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés