Hirdetés

Szörnyű állapotok uralkodnak a Mount Everesten, nagyon rossz a helyzet

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A Föld legmagasabb pontját sokan próbálják meghódítani, már magyarok is többször feljutottak - ez azonban sajnos negatív következményekkel is jár.

Egy szörnyű tragédia miatt került a magyar hírekbe az utóbbi napokban a Mount Everest: a magyar hegymászó, Suhajda Szilárd, miután oxigénpalack nélkül kísérelte meg meghódítani a csúcsot, eltűnt. Családja kérésére a hegymászó holttestét, ha meg is találják, nem hozzák le a Mount Everestről. Suhajda Szilárd emlékére a Szemlőhegyi-barlang feletti parkban tartottak megemlékezést kedden, itt a családtagok, barátok és sporttársak csendes főhajtással búcsúztak a hegymászótól.  

A Mount Everestet először 1953-ban sikerült meghódítani, azóta magyarok is többször feljutottak, de sajnos bőven voltak, akiknek nem sikerült. A hegyen borzasztó hideg van, és ahogy haladunk felfelé, elkezd elfogyni az oxigén is, a nyomás pedig egyre magasabb lesz. 

Az Everesten pihenőpont is van, de elkeserítő a helyzet: egy Tenzi nevű serpa szerint ugyanis elképesztő mennyiségű ott a szemét. Eddig 440 kiló hulladékot sikerült eltávolítani, de még így is akad bőven - írja a Promotions.  

Állítólag leginkább a hegymászók sátrai, oxigénpalackjai, hálózsákjai és felszerelései azok, amik ott maradnak, és így egy idő után egyszerűen csak hulladékká válnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés