Hirdetés

Nincsenek szavak: Suhajda Szilárd felesége és barátai könnyeikkel küszködve gyújtottak gyertyát az emlékére

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Mount Everesten elhunyt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd emlékére a Szemlőhegyi-barlang feletti parkban tartottak megemlékezést kedden. A családtagok, barátok és sporttársak csendes főhajtással búcsúztak a hegymászótól.

A sportoló hivatalos oldalán közölt kérésnek eleget téve, az érkezők nagy része nem fekete, hanem színes ruhában érkezett.

"A magyar hegymászók számára ez egy szent hely, itt szoktunk emlékezni és felidézni a régi, szép időket kiváló mászóinkkal kapcsolatban. Most Suhajda Szilárd tiszteletére gyűltünk össze. Szeretnénk örömteli gondolatokkal emlékezni rá: nagyon sokan vannak, akik végigkövették Szilárd pályafutását, vagy éppen a mostani expedícióját. Készültünk egy kis emlékkönyvvel, ha bárkinek van olyan gondolata, amit szívesen megosztana, amit évek múltán vissza tudunk olvasni, azokat megköszönjük. Gondoljunk együtt Szilárdra, képzeljük most magunkat a magas hegyek közé és legyünk egy picit együtt, figyeljünk egymásra" - mondta a megemlékezésen Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője. 

A megemlékezésen elsőként Szilárd felesége, Timi gyújtott gyertát. A könnyeivel küszködve, de keményen tartotta magát, fogadva a részvétnyilvánításokat. Timin kívül Szilárd édesapja is jelen volt - írja a Blikk

A búcsúzók között Száraz Dénes is feltűnt a kisfiával. A színész még 2017-ben kísérte el a hegymászót a Mount Everest alaptáborába, majd még 5340 méter magasságig. A megemlékezésen több százan vettek részt, az emlékhelyről levezető úton és meg az utcán is áll a sor.

Suhajda Szilárdért ma is tartanak majd egy megemlékezést a Nagy-Kevély hegyen 17-20 óráig. Ez a hely Szilárd számára egy nagyon kedves volt, többször megfordult ott, facebookra is gyakran posztolt onnan.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Suhajda Szilárd a múlt héten tűnt el a Mount Everesten. A magyar hegymászót egy csapat megtalálta: akkor Szilárd 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában volt. A csapat elmondása szerint amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. 

Beszámoltunk arról is, hogy a magyar hegymászó keresésére a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult. A mentőcsapat órákon át kutatta a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. A naphire.hu azt is megírta, hogy a család eldöntötte, hogy a Mount Everesten marad Suhajda Szilárd holtteste.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés