Hirdetés

Hét évtizede állt először ember a világ tetején

Morvay Péter portré Morvay Péter

70 éve ért elsőként az Everest csúcsára az új-zélandi Edmund Hillary és nepáli társa, Tenzing Norgay.

Szebb ajándékot nem is kaphatott volna II. Erzsébet, akit négy nappal később, 1953. június 2-án koronáztak meg a Westminster-apátságban.

Edmund Hillary nevét a napokban annak kapcsán is sokat emlegették, hogy róla nevezték el az Everest csúcsa alatt közvetlenül meghúzódó „Hillary-lépcsőt”, amelynek az alján utoljára látták a szerencsétlenül járt magyar hegymászót, Suhajda Szilárdot

Hillaryt sokan a világ utolsó nagy felfedezőjének is nevezik, nem ok nélkül: a világ legmagasabb hegyének meghódítása mellett ő lett az első ember, aki eljutott mind az Északi-, mind pedig a Déli-sarkra is. Így joggal elmondhatta magáról azt, hogy 

a Föld minden szélső pontján járt.

Életének leghíresebb pillanatát így jegyezte fel a Kockázat nélkül nincs győzelem című könyvében, amelyet a hegyvilag.hu szemlézett

… rendületlenül vágtam a lépcsőket, legyűrve az egyik buckát a másik után, az egyik párkányt a másik után, s közben kerestem a csúcsot. Szinte lehetetlennek látszott elérni, közben pedig rohant az idő. Végül megkerültem egy különösen nagy buckát, aztán Tenzing feszes kötelén egy keskeny hógerincen felkapaszkodtam a tetejére. Azonnal nyilvánvaló lett, hogy elértük célunkat. 

Délelőtt fél tizenkettő volt – fönn álltunk az Everest csúcsán!”

Az új-zélandi felfedező már fiatalon gyakorolta szülőföldjén a hegymászást, 20 évesen elérte a sziget legmagasabb pontját, a Mount Ollivier csúcsát. 

Mászó karrierjét azonban megszakította a második világháború, amelynek során navigátorként szolgált az Új-Zélandi Királyi Légierőnél.

A háború után Hillary visszatért a hegymászás iránti szenvedélyéhez, és a Himaláját vette célba. 1951-ben csatlakozott egy brit felderítő expedícióhoz a Mount Everestre, amelynek célja az volt, hogy felmérjék, miként lehet megszervezni a csúcsra való eljutást. 

Erre két évvel később került sor, amikor 1953. május 29-én a nepáli serpa hegymászóval, Tenzing Norgay-jal együtt elsőként elérték az Everest csúcsát.

Hillary nem maradt hálátlan a társa által nyújtott segítségért: későbbi életében hírnevét felhasználva sokat támogatta a nepáli serpa népet, többek között iskolák, kórházak és egyéb létesítmények építésére szervezett akciókat a térségben.

Számos elismerése közül kiemelkedik az, hogy II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, miközben Tenzing Norgay is megkapta a György-érmet, az egyik legmagasabb külföldi állampolgárnak adományozható brit polgári kitüntetést.

Sir Edmund Hillary tiszteletbeli nepáli állampolgárságot is kapott. 

Az életét tragédiák is sújtották, amikor felesége és lánya repülőgép-szerencsétlenségben meghalt, de kitartó optimizmusa segítségével tevékenyen élt egészen utolsó napjaiig. 88 éves korában, 2008-ban hunyt el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés