Hirdetés

Mire készülhet Putyin? Orosz delegációt küldött Líbiába

Nap Híre portré Nap Híre

Orosz delegáció érkezett Líbiába Junusz-Bek Jevkurov védelmiminiszter-helyettes vezetésével Halífa Haftar marsall meghívására - közölte kedden a moszkvai katonai tárca.

A minisztérium rámutatott, hogy ez az első hivatalos orosz katonai küldöttségi látogatás Líbiában, amelyet a 11. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián és az Armija-2023 haditechnikai fórumon folytatott tárgyalások eredményeként készítettek elő.

A látogatás során a tervek szerint megvitatják a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködés kilátásait, valamint a közös fellépés egyéb kérdéseit

- közölte az orosz védelmi minisztérium. Haftar vitatja az ENSZ által elismert líbiai kormány legitimitását. Az orosz diplomácia részéről korábban az ország vezető katonai és politikai személyiségének nevezték a marsallt, ám Moszkva megígérte, hogy szigorúan betartatja a világszervezet által líbiai kormányzattal szembenálló erők ellen elrendelt fegyverembargót.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi vezető megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Haftar parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereggel 2018 áprilisban megtámadta a fővárost, Tripolit, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.

Az RBK orosz gazdasági lap szerint a tábornok oldalán harcolt akkor a Wagner orosz magánhadsereg, amellyel Moszkva akkor hivatalosan még minden kapcsolatot tagadott.  A nemzetközi közösség által elismert kormányt török katonai beavatkozás mentette meg, amely visszaszorította Haftar erőit - írja az MTI.

Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. A tripoli egységkormány ellenőrzése alapvetően a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki.

Haftar július elején azt követelte, hogy az országban tartsanak előfeltételek nélküli elnök- és parlamenti választást, mert, mint mondta, ez jelenti "líbiai kérdés igazi megoldását". Hálid al-Misri, az országot a nemzeti egységkormánnyal "társbérletben" irányító Legfelsőbb Államtanács elnöke úgy vélekedett, hogy a politikai erőpróba jövő év márciusának közepéig megtartható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés