Hirdetés

Putyin bosszúja: Kémkedés vádjával emeltek vádat egy amerikai férfi ellen

Nap Híre portré Nap Híre

Kémkedés miatt vádat emeltek egy bebörtönzött amerikai állampolgár ellen Oroszországban - közölték az orosz állami hírügynökségek.

A RIA-Novosztyi és a TASZSZ hírügynökségek jelentése szerint a moszkvai lefortovói bíróság Gene Spector vizsgálati fogságba helyezése mellett döntött kémkedés vádja miatt, amelyért tíz és húsz év közötti szabadságvesztés szabható ki.

A hírügynökségek nem számoltak be az újabb vádpontokról, csak annyit írtak, hogy a bírósági tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, miután az ügyiratokat titkosították.

Spector Szentpéterváron született, azután költözött az Egyesült Államokba. 2021-ben történt őrizetbe vételéig a rákellenes szereket gyártó Medpolymerprom konszern igazgatótanácsának az elnöke volt - írta a TASZSZ.

John Kirby fehér házi szóvivő a CNN hírtelevízióban közölte, hogy a kormányzat továbbra is adatokat gyűjt az ügyről, és egyelőre nem kívánta a történteket kommentálni. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte: tudnak arról, hogy vádat emeltek egy amerikai állampolgár ellen Oroszországban és figyelemmel kísérik a helyzetet.

Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat több, Moszkvában fogva tartott amerikai állampolgár - közöttük Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal riportere és Paul Whelan volt tengerészgyalogos - szabadon bocsátásáról. A Kreml megerősítette, hogy voltak tárgyalások, de ismételten hangsúlyozta, hogy fogolycseréről csak a perek után lehet szó - írja az MTI.

Gershkovichot márciusban vették őrizetbe kémkedés vádjával, amit lapja és Washington tagad. Whelan tizenhatéves börtönbüntetését tölti egy fegyházban szintén kémkedés vádjával.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés