Hirdetés

Menekülnek a milliomosok ebből az országból a politika miatt

Garai Kitti portré Garai Kitti

Rekordszámú milliomos hagyhatja el idén az Egyesült Királyságot, ugyanis a politikai zavarok és a jövőbeni munkáspárti kormány esetleges magasabb adói csökkentik az ország vonzerejét számukra. Pedig egykor a gazdagok egyik legkedveltebb célpontjai közé tartozott az ország. 

Akár 9500 olyan ember is elhagyhatja az országot, akiknek legalább 1 millió dollárnyi likvid, befektethető eszközük van. A távozók száma több mint kétszer annyi lehet, mint 2023-ban - derül ki a migrációs tanácsadók, a Henley & Partners keddi jelentésében szereplő előzetes becslésekből.

"Ezek a számok olyan tényezők folyamatos halmozódását tükrözik, amelyek csökkentik az Egyesült Királyság vonzerejét a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek számára" - írta a jelentésben Hannah White, az Institute for Government vezérigazgatója. "A Brexit következményei továbbra is érezhetők, Londont már nem tekintik a világ pénzügyi központjának".

A jelentés 150 000 nagy vagyonnal rendelkező magánszemély adatain alapul, amelyeket a New World Wealth befektetési cég követett nyomon. A cég csak azokat veszi számba, akik az év több mint felét az új hazájukban töltik, és elsősorban a cégalapítókra, elnökökre, vezérigazgatókra,, igazgatókra és ügyvezető partnerekre összpontosít - írja a CNN.

Az Egyesült Királyságból való folyamatos elvándorlás - 2017 és 2023 között 16 500 milliomos távozott - része a gazdagok globális tömeges elvándorlásának, amely a jelek szerint felgyorsult. A Henley Private Wealth Migration című jelentése szerint idén 128 000 milliomos költözik el, ami 8000-rel múlja felül a tavalyi rekordot.

"Miközben a világ a geopolitikai feszültségek, a gazdasági bizonytalanság és a társadalmi felfordulás tökéletes viharával küzd, a milliomosok rekordszámban hagyják el az országot" - mondta Dominic Volek, a Henley & Partners magánügyfelekért felelős vezetője egy sajtóközleményben.

A legtöbb milliomossal rendelkező 15 hely közül az Egyesült Királyság a legtöbbnél jobban szenved - csak Kína veszít több nagy vagyonos embert (15 200-at) 2024-ben -, és a jelentés szerint Japán és Hongkong mellett ez az egyike annak a három helynek, ahol a 2013 óta eltelt évtizedben nettó veszteség volt tapasztalható. Ezzel szemben az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Németországban és Franciaországban ugyanebben az időszakban nőtt a gazdagok száma.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti szabad mozgást megszüntető, valamint a kereskedelem és a beruházások előtt új akadályokat támasztó Brexit és más gazdasági sokkok, például az ukrajnai háború és az azt követő energiaár-emelkedés hatását egy példátlan politikai bizonytalansággal teli időszak súlyosbította. Az Egyesült Királyságnak 2010 óta öt miniszterelnöke volt, beleértve Liz Truss 45 napos hivatali idejét 2022-ben. Truss terve, amely a kormányzati hitelfelvétel növelésére és az adók csökkentésére irányult, a fontot rekord alacsony szintre küldte a dollárral szemben, és arra kényszerítette a Bank of Englandet, hogy beavatkozzon a pénzügyi válság megelőzése érdekében.

Ez az instabilitás megnehezítette a politikai döntéshozók számára, hogy kezeljék az ország gyenge gazdasági növekedését és elősegítsék a jobb befektetési környezet kialakulását. Most egy új kockázat van a láthatáron. Keir Starmer Munkáspártja, amely a közvélemény-kutatások szerint mintegy 20%-os előnnyel vezet Rishi Sunak miniszterelnök konzervatív pártja előtt, mindent megtett, hogy megnyerje a vállalkozásokat és a befektetőket, és gazdasági stabilitást és erősebb növekedést ígérjen, ha megnyeri a július 4-i választásokat.

Starmer és pénzügyi szóvivője, Rachel Reeves, aki korábban a Bank of Englandnél dolgozott, azt ígérték, hogy nem emelik a jövedelemadót és a forgalmi adót - és ragaszkodnak a Sunak kormánya által elfogadott költségvetési szabályokhoz. A Munkáspárt azonban elkötelezett a célzott adóemelések mellett, amelyek a gazdagokat sújthatják. Meg akarja szüntetni a magániskolák 20%-os adókedvezményét az állami szektorban dolgozó új tanárok finanszírozása érdekében, be akarja zárni azokat a fennmaradt kiskapukat, amelyek lehetővé teszik az úgynevezett nem külföldi illetőségű lakosok számára, hogy külföldi jövedelmük egy részét megvédjék az adótól, és több pénzt akar beszedni a magántőke társaságoktól.

"A nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek elvándorlását, amelyet a gazdasági és politikai helyzet már korábban is generált, most a választások előtti politikai döntések felgyorsítják" - mondta White.

Egy nagyon gazdag házaspár azonban a jelek szerint marad, bármi is lesz a július 4-i eredmény. Sunak, a milliomos volt fedezeti alapkezelő és felesége, Akshata Murty - egy indiai technológiai milliárdos lánya - a The Sunday Times Rich List szerint 651 millió fonttal rendelkezik, így gazdagabbak, mint III. Károly király. Sunak a múlt héten kijelentette, ha újraválasztják észak-angliai választókerületének parlamenti képviselőjévé, a teljes ciklusát le fogja tölteni, még akkor is, ha pártját kirúgják a kormányból.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés