Hirdetés

Mi történik Oroszországban? Putyin leváltja a védelmi miniszterét

Nap Híre portré Nap Híre

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök - közölte vasárnap az orosz parlament felsőháza.

A moszkvai védelmi tárcát eddig irányító Szergej Sojgu az orosz biztonsági tanács titkári posztjára kerülhet. Nyikolaj Patrusev, aki a tisztséget eddig betöltötte, a jövőben új megbízatást fog kapni Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint - írja az MTI. 

 Peszkov újságíróknak vasárnap kijelentette, hogy Putyin azért javasolta egy civil jelölését a védelmi miniszteri posztra, mert "ma a harctéren az győz, aki nyitottabb az innovációra, aki nyitottabb ezek lehető leggyorsabb alkalmazására".

"A védelmi minisztériumnak abszolút nyitottnak kell lennie az innovációra, minden élenjáró gondolat bevezetésére, a gazdasági versenyképesség feltételeinek megteremtésére. Valószínűleg ezért döntött az elnök Andrej Removics Belouszov kinevezése mellett" - mondta.

A szóvivő rámutatott, hogy a védelmi tárca várományosa korábban sikerrel vezette az orosz gazdaságfejlesztési minisztériumot és volt az elnök gazdasági tanácsadója is. Peszkov azt mondta, Belouszov kinevezése a védelmi minisztérium élére azzal függ össze, hogy "a biztonsági blokk gazdaságát integrálni kell az ország gazdaságába". Hozzátette, hogy a katonai tárca költségvetése megközelíti a nyolcvanas évek szintjét, ami "nem kritikus, de (...) rendkívül fontos".

Peszkov kijelentette, hogy Valerij Geraszimov vezérkari főnök megtartja posztját és úgy fogalmazott, hogy Belouszov kinevezése "semmiképpen sem változtatja meg a jelenlegi koordinátarendszert" a "katonai komponensben". Sojgu a biztonsági tanács titkáraként felügyelni fogja a külfölddel folytatott hadiipari együttműködést koordináló szolgálatot (FSzVTSz), amely védelmi tárcától átkerült az elnöki hivatal alá. A szóvivő szerint emellett a volt védelmi miniszter "az elnök helyettese" lehet a hadiipari bizottságban.

A külügyminisztérium élére Putyin ismét Szergej Lavrovot, a belügyminisztériuméra Vlagyimir Kolokolcevet, az igazságügyi tárcáéra pedig Konsztantyin Csujcsenkót jelölte. Megtarthatja tisztségét Szergej Nariskin, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR), Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), Dmitrij Kocsnyev, a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) és Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda, Alekszandr Linyec, az Elnöki Különleges Programok Főigazgatóságának vezetője.

Putyin Borisz Kovalcsuk kinevezését javasolta a Számviteli Kamara élére. A pozíció 2022 novemberében, Alekszej Kudrin távozásával megüresedett.

A jelölteleket kedden fogja meghallgatni a felsőház.

A naphire.hu korábban megírta, hogy az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet jelentésében beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin és Alekszej Djumin tulai kormányzó találkoztak egymással. Az intézet akkor azt írta, a találkozó is mutatja, hogy az orosz elnök riválisokkal akarja kiegyensúlyozni Szergej Sojgu védelmi miniszter hatalmát.

Djumin a tavaly júniusi Wagner-lázadást követően kiesett Putyin kegyeiből, így a mostani találkozója egyben kísérlet arra is a részéről, hogy újra az orosz elnök közelébe kerülhessen. Sőt, az ISW szerint Putyin szándékosan tette nyilvánossá a Djuminnal való találkozóját. Mindez azután történt, hogy április 24-én letartóztatták Sojgu helyettesét, Timur Ivanovot. Az ISW akkor azt írta, lehetséges, hogy Putyin a Sojgu vezette orosz védelmi minisztériumot akarja büntetni, amiért nem sikerült elérniük a Kreml katonai céljait.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés