Hirdetés

Óriási a botrány, a Meta, az X és a Google beperelték Ohio államot

Garai Kitti portré Garai Kitti

A legnagyobb közösségi médiaplatformokat, köztük a Facebookot, az Instagramot, a TikTokot és az X-et képviselő kereskedelmi csoport bepereli Ohiót, miután az állam elfogadta azt a törvényt, amely előírja, hogy a 16 éven aluli gyermekeknek meg kell szerezniük szüleik beleegyezését a fiókjuk megnyitása előtt.

A NetChoise kereskedelmi csoport azt akarja elérni, hogy Ohio déli kerületének kerületi bírósága semmisítse meg a közösségi média szülői értesítéséről szóló törvényt, amelyet az állam törvényhozása még tavaly nyáron fogadott el. 

A törvényt, amely január 15-én lép hatályba, Jon Husted kormányzóhelyettes is támogatta, főleg azután, hogy a 17 éves James Woods öngyilkosságot követett el 2022 novemberében, miután internetes szextorzióm vagyis szexuális tartalmú képekkel, videókkal történő zsarolás áldozatává vált - írja a New York Post.

A NetChoise szerint azonban alkotmányellenes, ha a kiskorúaknak engedélyt kell kérniük, mielőtt feliratkozhatnak a közösségi médiára és a játékalkalmazásokra. A kereset azt állítja, hogy a törvény akadályozza a szólásszabadságot, túl széles körű és homályos.

Mi, a NetChoice-nál úgy gondoljuk, hogy az oktatási forrásokkal rendelkező családok képesek meghatározni maguknak az online szolgáltatások és a magánélet védelmének legjobb megközelítését” – nyilatkozta Chris Marchese, a szervezet peres ügyekkel foglalkozó központjának igazgatója, hozzátéve, hogy ebben az ügyben azért fognak harcolni, hogy minden ohiói ember úgy használhassa a digitális eszközöket, hogy a magánéletük, a biztonságuk és a jogaik ne sérüljenek.

A csoport egyébként már nyert pert hasonló korlátozások ellen Kaliforniában és Arkansasban is. 

Jon Husted, aki az ohiói kezdeményezést vezeti, cáfolta, amiket a csoport állít. Szerinte a közösségi médiaplatformok vezetőinek eltökélt szándéka, hogy megkerüljék a szülőket és így a gyerekeket káros tartalmaknak tegyék ki, csak azért, hogy ott marasztalják őket a platformon. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés