Hirdetés

Edzős videó a TikTokról? Jó ötletnek tűnhet, de inkább veszélyes

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az otthonunk az a hely, ahol a leginkább elengedhetjük magunkat, éppen ezért jó ötlet lehet, hogy a zsúfolt edzőterem helyett inkább a lakásunkban álljunk neki edzeni. Ehhez is megvannak a megfelelő programok, de nem biztos, hogy ezek a közösségi oldalakon fellelhetők.

Itt az új év, és valószínűleg sokunk fogadalmai között megtalálható a sport. Manapság sokan a közösségi médiához fordulnak a fitneszprogramokért, és a TikTok az egyik legnépszerűbb platform. A FitTok hashtaggel ellátott videók ma már 300 milliárd megtekintést tudhatnak magukénak - írja a CNN.

A legújabb tanulmányok azonban óvatosságra intenek. A BMC Public Health című folyóiratban megjelent 2023-as tanulmány szerint az Instagram "fitspirációs" fiókjainak közel kétharmada nem tartalmazott hiteles információkat. És bár a fitneszinfluenszerek arra ösztönözhetik az embereket, hogy fizikailag aktívabbá váljanak, ami pozitívum, a Frontiers in Public Health című szaklapban megjelent 2022-es áttekintés szerint a tartalmak minősége és pontossága aggodalomra ad okot.

"A TikTok-on rengeteg fenntarthatatlan és irreális edzés bemutatása található, sőt, veszélyes tanácsok is vannak" 

- mondta Jess Brown, okleveles személyi edző és a The Glute Recruit alapítója. Egy másik edző, Monica Jones szerint ráadásul a TikTok-on található fitneszinformációk nagy része nincs tudományosan alátámasztva, és nem is fitneszszakemberek teszik közzé azokat.

Gyors eredményt ígér? Gyanús!

Hivatkozás másolása

Ezek közé tartozik a rengeteg kihívás, amelyek azt ígérik, hogy napok vagy hetek alatt a felhasználó fogyni fog egy bizonyos mennyiségű súlyt vagy kialakul egy bizonyos testalkat.

"Ha van olyan edzés, amely rövid időn belül garantálja az eredményeket, az mindig gyanús. Ha pedig egy adott testrészt céloznak meg, mint például a has, akkor gyakran az emberek lelkére hatnak azzal, hogy megnevezik a testrészt, amivel az illető esetleg nem elégedett. Ezek csak kattintásvadász videók, amelyek az alkotónak pénzt hoznak"

- hangsúlyozta Jones, hozzátéve: fontos, hogy úgy tekintsünk a fittségünkre és egészségünkre, mint egy élethosszig tartó utazásra, nem pedig mint valamire, amit 10-90 nap alatt elérhetünk.

Nem minden jó, ami menő

Hivatkozás másolása

Korábban hatalmasat ment a TikTokon a kihívás, amelyet az influenszerek az edzések előtt csinálták meg. A "dry scooping" nagyjából azt jelenti, hogy a különböző edzés előtti porokat - amelyeket vízzel elkeverve kell fogyasztani - szárazon nyelték le, azt állítva, hogy ez felpörgeti az edzést, mert a szervezet gyorsabban felszívja a por koffeinjét és más stimulánsokat.

Ezek a videók mára eltűntek a platformról, és valószínűleg nem véletlenül. Szakértők szerint ugyanis ez veszélyes - és akár halálos - is lehet, mivel légzési vagy szív- és érrendszeri zavarokhoz vezethet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés