Hirdetés

A Meta és a Google bekeményített: bojkottálják a tech-csúcstalálkozót a szervező Izrael-ellenes megjegyzései miatt

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A Meta és a Google visszalépett a technológiai szektor egyik legnagyobb éves rendezvényétől, a Web Summittól, miután a szervező kritizálta Izraelnek a Hamász terrortámadását követő fellépését - közölték a vállalatok pénteken.

A Meta szóvivője az AFP-nek megerősítette, hogy nem vesz részt az idei rendezvényen. "Többé nem leszünk jelen a Web Summiton" - mondta a Google szóvivője.

Paddy Cosgrave ír vállalkozó, a Web Summit társalapítója a múlt héten az X közösségi médiaplatformon azt írta, hogy "megdöbbentette őt sok nyugati vezető és kormány retorikája és tettei". "A háborús bűnök akkor is háborús bűnök, ha szövetségesek követik el őket, és annak kell nevezni őket annak, amik" - írta Cosgrave október 13-án.

Két hete támadta meg a Hamász Izraelt

Hivatkozás másolása

Két hét telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1400 halálos áldozata van. 

A Hamász terroristái október 7-én rohamozták meg Izraelt a Gázai övezetből, és legalább 1400 embert öltek meg, többnyire civileket, akiket a rajtaütés első napján lelőttek, megcsonkítottak vagy halálra égettek. Izrael szerint mintegy 1500 Hamász-terroristát öltek meg az összecsapásokban, mielőtt hadserege visszaszerezte az ellenőrzést a megtámadott terület felett.

A Hamász gázai egészségügyi minisztériumának legfrissebb adatai szerint a Gázai övezetben több mint 3700 palesztin, főként polgári lakos halt meg a palesztin iszlamista fegyveres csoport támadásainak megtorlásaként végrehajtott könyörtelen izraeli bombázásokban.

Nemcsak a Meta és a Google akadt ki

Hivatkozás másolása

A Meta és a Google bojkottját megelőzően a találkozótól visszalépett több vállalat és technológiai szakember, köztük az Intel, a Siemens, valamint Amy Poehler amerikai humorista és Gillian Anderson, az X-akták színésznője.

A Web Summit november 13-16. között mintegy 2300 startupot és több mint 70 000 embert lát vendégül Lisszabonban. A Szilícium-völgyi Garry Tan, a startupokat támogató Y-Combinator vezetője kezdte meg a bojkottot, és az iparág más nagyjai is gyorsan követték.

Cosgrave kedden bocsánatot kért.

"Megértem, hogy amit mondtam, annak időzítése és az a mód, ahogyan azt előadtam, sokaknak mély fájdalmat okozott. Mindenkitől, akit a szavaim megbántottak, bocsánatot kérek" - mondta. "Amire most szükség van, az az együttérzés, és én nem ezt közvetítettem" - áll a nyilatkozatban.

Cosgrave azt mondta, hogy "fenntartás nélkül" elítéli a Hamász "gonosz, undorító és szörnyű" támadását Izrael ellen, és "egyértelműen" támogatja Izrael "létezéshez és önvédelemhez való jogát".

Azt is mondta, hogy Izraelnek be kell tartania a genfi egyezményeket, "azaz nem szabad háborús bűnöket elkövetnie".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés