Hirdetés

2023 legkeresettebbje: mit akar üzenni az ember az év szavával?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A Merriam-Webster kiválasztotta az év szavát az Egyesült Államokban, és talán jobban tudunk azonosulni vele, mint valaha. 

Amerika legrégebbi szótára szerint a "hiteles" a 2023-as év szava. Idén hirtelen megugrott a szó használata az online keresésekben, amit azzal magyaráznak, hogy a mesterséges intelligencia elterjedése, a celebkultúra és a közösségi média mind arra sarkallták az embereket, hogy a szó jelentése felértékelődjön számukra - írja a BBC. 

A másik ok, amiért sokan kerestek rá a szóra, az az, hogy számos jelentése van, többek között a "nem hamis vagy utánzat", valamint a "saját személyiségéhez, szelleméhez vagy jelleméhez hű".

Egyáltalán mi számít hitelesnek?

Hivatkozás másolása

"Bár egyértelműen kívánatos tulajdonság, a "hiteles" nehezen definiálható és vitatható" - írja a Merriam-Webster. A kiadó hozzátette, hogy a szó népszerűsége idén azért is nőhetett, mivel az "igazi" és a "hamis" közötti határvonal egyre inkább elmosódik.

Az elmosódáshoz nagyban hozzájárult a mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése, amely felerősítette az érdeklődést a szövegek, képek és videók hitelessége iránt. Eközben márkák, közösségi média influencerek és hírességek is népszerűsítették a szót, köztük Elon Musk, az X, korábban Twitter tulajdonosa, aki szerint az embereknek "hitelesebbnek" kellene lenniük a közösségi médiában.

A 2023-as év további top szavai közé tartozik a "rizz" internetes szleng - a karizma rövidítése, ami romantikus vonzerőt vagy bájt jelent - és a "vádemelés", amely iránt akkor ugrott meg az érdeklődés, miután Donald Trump volt elnököt négy különböző jogi ügyben vád alá helyezték. A "koronázás" szintén nagy keresletnek örvendett, miután III. Károlyt májusban új királlyá koronázták.

2022-ben az év szava a "gaslighting" volt, ami a köznyelvben azt jelenti, hogy valakit manipulálnak, hogy megkérdőjelezzék saját valóságát vagy meggyőződését.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés