Hirdetés

Nagy a baj, riasztó ütemben terjed a mellrák a fiatal nők körében

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az amerikai nők körében továbbra is csökken a mellrák halálozási aránya, de a diagnózisok egyre gyakoribbak a fiatalabb nők körében - derül ki az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) új jelentéséből. 

Az ACS kutató szerint közel 518 000 mellrákos halálesetet sikerült megelőzni, a halálozási arány 1989 óta 44%-kal csökkent. Az emlőrák előfordulása azonban 2012 és 2021 között összességében évente 1%-kal nőtt - írja a New York Post. 

Az elmúlt kilenc év során az előfordulási arány évente 1,4%-kal nőtt az 50 évnél fiatalabb nők körében, 2,5%-kal az ázsiai-amerikai nők körében, és 2,7%-kal a csendes-óceáni szigetekről származó nők körében.

"A biztató hír az, hogy a mellrák halálozási aránya tovább csökken a korai felismerés és kezelés terén elért eredményeknek köszönhetően” - mondta Angela Giaquinto, a tanulmány vezető szerzője és az ACS munkatársa a felügyeleti kutatócsoportban. Ugyanakkor hozzátette: "a jövőbeni előrelépést meghiúsíthatja a növekvő incidencia, különösen a fiatalabb nők körében, valamint a COVID-19 világjárvány következményei, például a szűrés megszakadása miatti késedelmes diagnózis."

Az eredményeket kedden tették közzé a Cancer Journal for Clinicians nevű szaklapban. Az azonban nem világos, hogy miért emelkedik a fiatalabbak körében a mellrák diagnózisa. "Mindenféle ötletet felvethetünk az okokra vonatkozóan, de amíg ezt nem vizsgáljuk, nem tudjuk biztosan" - magyarázta Dr. Wendy Wilcox, a New York City Health + Hospitals női egészségügyért felelős vezetője.

Az emlőrák a bőrrák után a leggyakoribb rákos megbetegedés az amerikai nők körében. A kutatók előrejelzése szerint idén több mint 310 000 új invazív mellrákos esetet diagnosztizálnak az amerikai nőknél és 2790 esetet a férfiaknál. Idén várhatóan mintegy több mint 42 ezer nő és több mint 500 férfi hal meg a betegségben.

Dr. Elisa Port, a Mount Sinai Health System mellsebészetének vezetője korábban azt nyilatkozta a The Postnak, hogy bizonyos életmódbeli magatartásformák csökkenthetik a mellrák kockázatát. Azt tanácsolja, hogy tartsuk meg az egészséges testsúlyt és csökkentsük az alkoholfogyasztást. Megjegyezte, hogy a menopauza idején hormonpótló kezelésen átesett nőknél valamivel magasabb a kockázat.

A korai felismerés jelentősen javítja a mellrák túlélési esélyeit. A szakértők azt javasolják, hogy az átlagos mellrákkockázattal rendelkező nők 40 éves kortól kezdve évente járjanak szűrővizsgálatra. Akinek a családjában előfordult mellrák és további kockázati tényezőkkel rendelkezik, konzultáljon orvosával.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés