Hirdetés

Drámai híreket közölt a csodaszép szupermodell, mellrákkal diagnosztizálták

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Elle Macpherson szupermodell elárulta, hogy hét évvel ezelőtt mellrákot diagnosztizáltak nála.

A "The Body" becenévre hallgató Macpherson az ausztrál Woman's Weeklynek elmondta, hogy 2017-ben egy lumpektómiát (a mellben található daganatot és a környező szövetek szélének eltávolítását) követően tudta meg, hogy rákos.

Macpherson a hagyományos orvoslás helyett inkább holisztikus terápiákat alkalmazott, ahogy ő fogalmazott - közölte a BBC.

A Cancer Research UK a honlapján azt írja, hogy "nincs tudományos vagy orvosi bizonyíték arra, hogy az alternatív terápiák segíthetnek a rák kezelésében vagy gyógyításában".

Azt is kijelentették a honlapon, hogy egyes alternatív terápiák károsak lehetnek és mellékhatásokat okozhatnak.

Macpherson elmondta, hogy most "klinikai remisszióban van, de azt mondanám, hogy teljesen jól vagyok".

Betegségének híre új könyvének egyik fejezetében is szóba került.

A most 60 éves modell a Woman's Weeklynek elmondta, hogy orvosa masztektómiát javasolt neki, sugárkezeléssel, kemoterápiával, hormonterápiával, valamint mellének rekonstrukciójával.

"Sokkoló volt, váratlanul ért, zavarba ejtő volt, sok szempontból ijesztő. És valóban lehetőséget adott arra, hogy mélyen a belső érzékembe ássak, hogy megtaláljam a számomra megfelelő megoldást"

- fogalmazott a modell, akinek elmondása szerint több héten át mérlegelte a kezelési lehetőségeket, és "32 orvostól és szakértőtől" kért tanácsot - de nem ismert, hogy kik voltak ők, és semmit sem tudunk a képzettségükről vagy tapasztalatukról.

Végül úgy döntött, hogy nem vesz részt kemoterápiában, és az általa "intuitív, szívvezérelt, holisztikus megközelítésnek" nevezett módszert alkalmazza.

"Arra a felismerésre jutottam, hogy nincs biztos dolog és egyáltalán nincs garancia. Nem volt helyes út, csak a számomra megfelelő út" - írta a könyvében. "A holisztikus megközelítést választottam. Nemet mondani a hagyományos orvosi megoldásokra volt a legnehezebb dolog, amit valaha is tettem az életemben. De nemet mondani a saját belső érzékemre még nehezebb lett volna" - tette hozzá.

Macpherson, aki egyben a WelleCo szépség- és wellnesscég alapítója is, elmondta, hogy több szakember, köztük háziorvosa, egy természetgyógyász, egy holisztikus fogorvos, egy oszteopata és egy csontkovács is kezelte. Nem ismert, hogy orvosi csapatának egyes tagjai milyen képesítéssel rendelkeznek.

A kutatások szerint az alternatív kezelések összefüggésbe hozhatók a túlélési esélyek csökkenésével.

Macpherson hozzátette, hogy nyolc hónapot töltött az arizonai Phoenixben, egy bérelt ingatlanban az egészségügyi csapata gondozása alatt.

Könyvében a modell elmondta, hogy kezelési döntése vegyes reakciókat váltott ki a családjából, az egyik, akkor még tizenéves fia támogatta, hogy ne vegyen részt kemoterápiában, míg a másik "mivel konvencionálisabb gondolkodású, egyáltalán nem volt megelégedve a döntésemmel".

Mint mondta, ő akkor is támogatta, ha nem értett vele egyet, akárcsak korábbi párja és fiai apja, Arki Busson, aki szerint a hagyományos kezelési terv elkerülése "extrém" volt.

Macpherson elmondta, hogy korábban, 2014-ben már találtak egy cisztát az egyik mellében, de az jóindulatúnak bizonyult.

Tanácsok a kezeléssel kapcsolatban

Hivatkozás másolása

A Macmillan rákellenes jótékonysági szervezet szerint ha alternatív terápiák alkalmazását fontolgatja, beszéljen a rákbetegséggel foglalkozó orvosával, aki tanácsot és támogatást nyújt.

Az orvosok általában támogatják, hogy az emberek bármilyen kiegészítő terápiát alkalmazzanak, amely segíthet nekik megbirkózni a betegségükkel.

A kiegészítő terápiákat a hagyományos mellrákkezelések, például a kemoterápia mellett alkalmazzák. Az orvosok azonban általában nem tanácsolják az alternatív terápiák alkalmazását, amelyeket az orvosi kezelés helyett alkalmaznak.

A Macmillan hozzáteszi, hogy ha úgy dönt, hogy alternatív terápiát alkalmaz, fontos ellenőrizni, hogy az biztonságos-e: "Mindig ellenőrizze a terapeuta megbízólevelét. Az alternatív terápiák drágák lehetnek, és egyesek súlyos mellékhatásokat okozhatnak. Emellett rossz közérzetet is okozhatnak, és károsak lehetnek az egészségre".

A Cancer Research UK szerint: "Az alternatív terápiákat népszerűsítő terapeuták és cégek kárt okozhatnak azzal, hogy meggyőzik az embereket arról, hogy az alternatív terápia meggyógyítja őket, holott ez nem így van. Ez különösen káros lehet, ha az illetőt arra is ösztönzik, hogy hagyjon fel a hagyományos rákkezeléssel".

Elle Macpherson mellrákdiagnózisának hírére reagálva Jane Murphy, a Breast Cancer Now klinikai ápolási szakértője elmondta: "Minden ember mellrákdiagnózisa más és más, és mint ilyen, a javasolt kezelést az ő egyéni helyzetükhöz igazítják, és a mellrák szakértői csoporttal közösen állapítják meg. A szakemberek ezt szilárd klinikai bizonyítékokra alapozzák".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés