Hirdetés

Gyilkol a hőség: rengetegen meghaltak a mekkai zarándoklaton

Nap Híre portré Nap Híre

A halálesetekről és a hőség okozta megbetegedésekről szóló jelentések alapján sokan veszthették életüket a perzselő hőség miatt a muszlimok múlt pénteken megkezdődött éves mekkai zarándoklatán, a haddzson Szaúd-Arábiában.

Az iszlám legszentebb városában és környékén a zarándokok többszázezres tömege kedden a mekkai nagymecsetnél gyülekezett, ahol csaknem 52 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet ezen a napon - közölte a szaúdi állami média.

A külföldi zarándokok közül - a hazájukból származó értesülések szerint - eddig több mint kétszázan vesztették életüket. A legtöbb, 144 halálos áldozat indonéz, de a szenegáli, az iráni, a tunéziai és a jordániai hírügynökségek és minisztériumok is beszámoltak több állampolgáruk haláláról. A legtöbb jelentésből az nem derül ki, hogy az elhalálozásokat hőguta vagy más, a rendkívüli hőséggel kapcsolatos megbetegedés okozta-e. A közösségi médiában viszont sokan közölték, hogy valamely családtagjuk a hőség áldozata lett a haddzson.

Szaúdi források szerint a hőség okozta tünetekkel idén eddig több mint 2700 zarándokot kellett ellátni az országban, az egészségügyi hatóságok azonban nem észlelték, hogy a magas hőmérséklet miatt bekövetkező halálesetek és megbetegedések kiugró számban fordultak volna elő az előző évekhez képest - tudósít az MTI. 

Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a haddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján. A hatóságok a 2023-as zarándoklaton több mint tízezer, hőséggel kapcsolatos megbetegedést regisztráltak, amelynek tíz százaléka hőguta volt.

Korábban is az eseményen számos tragédia történt. Az utóbbi években a hatóságok jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ennek keretében már mesterséges intelligenciát is alkalmaznak a tömeg biztonságának és zavartalan mozgásának biztosítása érdekében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés