Hirdetés

Brutális konzervatív vereség a brit választáson

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Keir Starmer lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, mivel a Munkáspárt várhatóan óriási többséget szerez a parlamenti választásokon, véget vetve a 14 évig tartó, gyakran viharos konzervatív kormányzásnak.

A csütörtöki szavazás számos eredményét még nem hirdették ki, de a balközép Munkáspárt a 650 parlamenti helyből egy exit poll szerint végül 410-et fog megszerezni.

Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök számára megalázó estén a konzervatívok az előrejelzések szerint a párt hosszú történelmének legrosszabb eredményét fogják elérni, mivel a választók a megélhetési válság, a közszolgáltatások kudarca és a botrányok sorozata miatt keményen megbüntették őket – írja a Reuters.

Földcsuszamlásszerű munkáspárti siker

Hivatkozás másolása

"Ma este az emberek itt és szerte az országban megszólaltak, és készen állnak a változásra, a látszatpolitizálás megszüntetésére, a politikához mint közszolgálathoz való visszatérésre" - mondta Starmer, miután Londonban képviselői mandátumot szerzett. "A változás itt kezdődik... Önök szavaztak. Most itt az ideje, hogy eredményeket érjünk el."

Sunak elismerte vereségét, és felhívta Starmert, hogy gratuláljon neki győzelméhez. "Ma a hatalom békésen és rendezett módon, minden oldalról jóakarattal cserél gazdát" - mondta, miután megtartotta képviselői mandátumát. "Van mit tanulni és elgondolkodni, és vállalom a felelősséget a vereségért a sok jó, keményen dolgozó konzervatív jelölt [mandátumának elvesztéséért] ... Sajnálom".

Meggyőző győzelme ellenére a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Starmer vagy pártja iránt kevés a lelkesedés, és olyan időszakban kerül hatalomra, amikor az országnak egy sor ijesztő kihívással kell szembenéznie.

Nagy-Britannia adóterhei a második világháború utáni időszakban most a legmagasabbak, a nettó adósság majdnem megegyezik az éves GDP-vel, az életszínvonal csökkent, és a közszolgáltatások, különösen a nagyra becsült Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, amelyet sztrájkok sújtanak, döcögősen működnek.

A miniszterelnöknek máris vissza kellett vennie a Munkáspárt néhány ambiciózusabb terveiből, például a zászlóshajónak számító zöld kiadási ígéreteket, miközben megígérte, hogy nem emeli a "dolgozó emberek" adóját.

Farage történelmi áttörése

Hivatkozás másolása

A konzervatívok támogatottságát nagymértékben csökkentette a jobboldali populista Reform UK párt indulása, amelynek élén a Brexit-kampányt folytató Nigel Farage áll, aki erőteljesen kampányolt a bevándorlás megfékezése mellett.

Starmer megígérte, hogy szakít a konzervatívok gyakorlatával, amely szerint a menedékkérőket Ruandába küldik, de magára is nagy nyomás nehezedik majd, hogy megoldást találjon a Csatornán át kis csónakokon érkező tízezrek megállítására.

A Konzervatív Párton belül azonnal megindult a bűnbakkeresés és a párt jövőbeli irányáról szóló vita: egyesek szerint a kudarc a középutas irányvonal elhagyásából fakadt, míg mások szerint Farage pártja olyan szavazókat nyert meg, akik úgy érezték, hogy a toryk elhagyták a gyökereiket.

A Reform négy képviselői helyet szerzett, Farage-t magát végül nyolcadik próbálkozásra választották be a parlamentbe, és az ország nagy részén több szavazatot szerzett, mint a konzervatívok. "A brit politika jobbközépén hatalmas űr tátong, és az én feladatom, hogy betöltsem ezt a rést, és pontosan ezt fogom tenni" - mondta a diadalmas Farage. "Higgyék el nekem, emberek, ez csak az első lépése annak, ami mindannyiukat meg fogja dönteni".

Viharos időkben kerül hatalomra a Munkáspárt

Hivatkozás másolása

A populista alternatíva támogatottságának növekedése a közelmúlt hasonló európai eredményeit tükrözi. Franciaországgal ellentétben azonban, ahol Marine Le Pen Nemzeti Összefogás pártja történelmi győzelmet aratott a múlt vasárnapi választásokon, a brit közvélemény összességében egy balközép pártot támogatott a változás érdekében.

Starmer azt ígérte, hogy javítani fogja a kapcsolatokat az Európai Unióval a Brexit által okozott problémák megoldása érdekében. A Brexit ellenzése ellenére azonban az Európai Unióhoz való újbóli csatlakozás nincs napirenden.

Lehet, hogy az Egyesült Államokban is együtt kell majd működnie Donald Trumppal, ha utóbbi megnyeri a novemberi elnökválasztást, de Starmer megfogadta, hogy London továbbra is egyértelműen támogatja Ukrajnát az Oroszország által kezdett háborúban.

Ki tette tönkre a konzervatívokat?

Hivatkozás másolása

A választási győzelem hihetetlen fordulatot jelent a Munkáspárt történetében, amely kritikusok és támogatók szerint alig három évvel ezelőtt egzisztenciális válsággal nézett szembe, amikor az akkor még Boris Johnson általa vezetett konzervatívoktól elszenvedett 2019-es vereség után úgy tűnt, hogy elvesztette az irányt.

Ám egy sor konzervatív botrány - leginkább a COVID-zárlatok idején lezajlott Downing Street-i partik történt leleplezései - aláásta az akkori miniszterelnök, Boris Johnson hatalmát, a toryk addig tekintélyes közvélemény-kutatási előnye elpárolgott.

Liz Truss katasztrofális hathetes miniszterelnöksége, amely Johnson 2022 végén történt távozását követte, felgyorsította a hanyatlást, és Sunak képtelen volt megállítani a lejtőre került konzervatívokat.

Sunak megdöbbentette a Westminstert és saját pártjában is sokakat azzal, hogy májusban a szükségesnél korábban kiírta a választásokat, miközben a konzervatívok a közvélemény-kutatások szerint mintegy 20 ponttal voltak lemaradva a Munkáspárt mögött. A miniszterelnök lépése és kampánya katasztrofálisnak bizonyult.

"Megérdemeltük a vereséget. A Konzervatív Párt egyszerűen kimerültn és kifogyott az ötletekből" - mondta a Reutersnek Ed Costello, a Grassroots Conservatives szervezet elnöke. "De ez nem csak Rishi Sunak hibája. Boris Johnson és Liz Truss az, aki katasztrófába vezette a pártot. Rishi Sunak csak a bűnbak" – tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés