Hirdetés

Magzatot műtöttek ki egy baba agyából - döbbenetes fotóval

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Hihetetlenül ritka beavatkozásról számolt be egy tudományos szaklap. 

Neurology

Egészen elképesztő publikáció jelent meg a Neurology című szaklapban. Egy egyéves baba agyából egy magzatot távolítottak el. A magzatnak lábcsontjai, felső végtagjai és ujjszerű kinövései voltak. 

A gyermeknek lelassult a motoros fejlődése, megnövekedett a fejkörfogata, és még folyadék is felgyülemlett az agyában. Ezeknek a vizsgálata során bukkantak rá az extrém ritka jelenségre.

Neurology

A kisgyermek fejében lévő elváltozás egy “rosszul alakult monochorionos diamniotikus ikertestvér” volt. Az anyaméhben a magzatok ugyanis egykor ugyanazon a méhlepényen osztoztak, viszont külön magzatburokkal rendelkeztek. 

Az ilyen típusú ikrek egypetéjűek. Azt a rendellenességet, amikor az egyik magzatot beburkolja a másik, leginkább parazita iker néven ismerhető. Az elnyelt iker jellemzően leáll a fejlődésben, míg a másik tovább növekszik.

500 ezer élveszületésből 1 olyan eset szokott lenni, amikor az egyik magzat a másiknak többnyire a hasában, vagy a hasfalat szegélyező szövetek mögé ékelődve jelenik meg - írja az rtl.hu.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés