Hirdetés

Féltek a szülők az “oltással szennyezett vértől”, mégis megműtötték a csecsemőt

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A bíróság közbelépésével tudtak végrehajtani egy életmentő műtétet egy új-zélandi csecsemőn.

Életmentő szívműtétet hajtottak végre egy 6 hónapos kisbabán, miután a bíróság ideiglenes gyámságba helyezte a babát. A szülők azért nem akarták a műtétet, mert nem akarták, hogy “oltással szennyezett vért” kapjon a kisbaba - írja a CNN

Az NZ Herald szerint több tucat tüntető vette körül a kórházat, akik a szülőket támogatták. A szülők attól tartottak, hogyha olyan ember vérét kapja a babájuk, aki megkapta a Covid-19 elleni vakcinát, az negatív irányba befolyásolhatja a gyermekük későbbi fejlődését.

A baba szülei egészen addig halogatták volna a műtétet, amíg nem találnak oltatlan donort. A gyermeknek egy veleszületett szívprobléma miatt volt szüksége az orvosi beavatkozásra.

“Nem akarunk olyan vért, ami oltással szennyezett. Minden mást engedünk, amit az orvosok tenni akarnak” - nyilatkozta a baba édesapja.

Mivel Új-Zéland lakosságának a 83 százalékát beoltották, ezért nehéz lenne olyan vért találni, ami a szülők számára megfelelő lett volna.  Nikki Turner, az Aucklandi Egyetem professzora ehhez azt fűzte hozzá, hogy Új-Zélandon szinte minden vérben lesz Covid-ellenanyag. “A Covid-antitestek önmagukban semmilyen módon nem jelentenek problémát annak, aki kapja, őket. Sőt, inkább extra védelmet nyújtanak a Coviddal szemben” - tette hozzá a professzor.

Mivel az orvosok és a szülők nem tudtak megegyezni, az új-zélandi egészségügyi szolgálat november végén kérelmet nyújtott be az aucklandi Legfelsőbb Bírósághoz, hogy ideiglenes gyámságuk alá vehessék a kisbabát. A bíróságtól ezt megkapták, így a kisbabát megműthették.

Az operációra pénteken került sor, és az első közlemények szerint jól sikerült. A baba még kórházban van, a szülei pedig újra találkozhattak vele, sőt, éjjel-nappal mellette vannak.

Új-zélandi beszámolók szerint a műtét napján több tucatnyi tüntető jelent meg a kórháznál, akik a szülők melletti kiállás során olyan táblákat tartottak a magasba, amire az volt írva, hogy “Ne kísérletezzenek a gyermekeinken” - írja az insider.com.

“Nagyon kevés az esély arra, hogy tüskefehérjét találjanak az adományozott, és ha egyáltalán van, akkor az pikogrammban mérhető” - áll az új-zélandi vérszolgálat honlapján. “Nincs bizonyíték arra, hogy ez bármilyen kockázatot jelentene az adományozott számára” - teszik hozzá.

A CNN szerint a baba a teljes felépüléséig bírósági gyámság alatt marad.

"A bírósághoz fordulásról szóló döntést mindig a gyermek érdekeinek szem előtt tartásával és a whānauval [nagy családdal] folytatott kiterjedt beszélgetések alapján hozzák meg" - mondta az egészégügyi szolgálat ideiglenes igazgatója, Dr. Mike Shepherd az NZ Heraldnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés