Hirdetés

Már Magyarországon van a rettegett kullancslégy: anafilaxiás sokkot is okozhat a csípése

Nap Híre portré Nap Híre

Veszélyes állat támadja a magyarokat, ez még sok gondot okozhat.

Magyarországon is elterejedt a kullancslégy. Az állatot szinte lehetetlen lecsapni, ugyanis nagyon erős a kitinvázuk, ráadásul a csípésük erős viszketéssel jár, és az okozott duzzanat sem múlik el rövid időn belül. Ha pedig valaki allergiás rájuk, akkor még anafilaxiás sokkot is kiválthatnak. Emellett különböző kórokozókat, mikrobiális élősködőket, baktériumokat is terjeszthetnek.

Fotó: Wikipedia/Wolfgang Kairat
Fotó: Wikipedia/Wolfgang Kairat

Az Agroinform cikke szerint a védekezés sem egyszerű ellenük, ugyanis a hagyományos kullancs- és más rovarellenes szerek teljesen hatástalanok velük szemben. Csak a zárt öltözet segíthet, hogy megvédjük magunkat tőlük, azonban ez a nagy nyári melegben elég kellemetlen lehet.

A kullancslégy a kullancs elnevezést a vérszívó tulajdonsága miatt kapta, de egyébként a légyalkatúak alrendjébe tartozik. A kullancslegyek madarak, házi és vadon élő emlősállatok ektoparazitái, azaz külső élősködői. A kullancslegyek között vannak szárny nélküli és csökevényes szárnyú, illetve kiválóan repülő fajok is.

A kullancslegyek mérete fajtól függően 2 és 9 milliméter között változhat, alkatuk miatt pedig tetűlegyeknek is szokták őket nevezni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés