Hirdetés

Özönlenek a menekültek, baj van a magyar határon

Nap Híre portré Nap Híre

Több mint 13 ezren érkeztek Ukrajnából szerdán.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6698-an léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6627-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket - áll a közleményben.

Friss hírek a háború kapcsán

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államok lényegében jóváhagyta az ukrán hatóságok terrorista módszereit a Moszkva elleni dróntámadásokra adott reakciójával. "A kijevi rezsim ezt a Nyugat pénzével és technikai támogatásával, fegyvereivel, technikai információval és így tovább hajtja végre. Pontosan így viszonyultak most Oroszországhoz és az irodaközpontban dolgozó moszkvaiakhoz. Az Egyesült Államok lényegében hivatalosan jóváhagyta a terrorista módszereket, és megerősítette, hogy civilek életét veszélyeztetve szabad polgári objektumokat megsemmisíteni. Egyetlen szóval sem ítélték el (a történteket)" - hangoztatta Zaharova.

Szerdán az oroszok ismét súlyos csapásokat mértek Ukrajnára: éjjel drónokkal támadták Kijevet. A kijevi katonai közigazgatás tájékoztatása szerint a támadást tíz, iráni gyártmányú, Sahid típusú drónnal hajtották végre, amelyeket azonban a légvédelem sikeresen megsemmisített. Áldozatokról, illetve komolyabb károkról nem tudni - tette hozzá Szerhij Popko, a közigazgatás vezetője.

Az orosz erők dróntámadást intéztek Odessza ellen is a dél-ukrajnai régió kormányzója, Oleh Kiper szerint, aki Telegram-üzenetében hozzátette, hogy a támadás súlyos károkat okozott a fekete-tengeri megye infrastruktúrájában.  A kormányzó tájékoztatása szerint a támadás nyomán több gabonatároló kigyulladt, áldozatokról egyelőre nem tudni. Az ukrán védelmi minisztérium azt közölte, a támadásban megrongálódott az ukrán gabonaexport jelentős részét lebonyolító, a Duna mentén fekvő Izmail kikötőváros egyik gabonasilója.

A támadás hírére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált, leszögezve: "az orosz terroristák ismét támadást intéztek a kikötők, a gabona és a globális élelmiszerbiztonság ellen".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés