Hirdetés

Jahja Szinvár halála – mit mutatnak a döbbenetes videók?

Virág Sára portré Virág Sára

A Hamász tömeggyilkos vezetőjének utolsó pillanatairól készült felvétel nyilvánosságra hozatala óta Izrael és a Hamász narratívája verseng egymással. 

Amikor az IDF múlt héten bejelentette több mint ezer izraeli civil lemészárlásáért felelős terrorvezér meggyilkolását, számos fotót és videót tettek közzé a Hamász vezetőjének utolsó pillanatairól, valamint a holttestéről is. Izrael ezzel kívánta demonstrálni, hogy az október hetedikei bestiális terrortámadás kitervelője sem menekülhetett végül; Izrael minden ellenségével leszámol, bárhol is rejtőzzenek. 

A Szinvár által kitervelt, példátlanul kegyetlen terrortámadástól sújtott Izraelben teljes joggal éreznek elégtételt Szinvár utolsó pillanatait látva, ám palesztinbarát oldalon egyre többen állítják, hogy a terrorvezér igazi mártír ellenállóként halt meg. 

A CNN cikke szerint Izrael ezért most "kárelhárító üzemmódba" kapcsolt, több videót és képet is közzétéve az alagutakban tévé, étel és pénz társaságában rejtőző Szinvárról, demonstrálva a néhai Hamász-vezér gyávaságát és az önzését. Gershon Baskin, Közel-Kelet szakértő és korábbi izraeli túsztárgyaló úgy fogalmazott, hiba volt nyilvánosságra hozni a felvételt, ami szerinte izraeli politikai nyomásra történt. Baskin izraeli túsztárgyalóként részt vett a 2011-es fogolycsere közvetítésében, amelynek során több mint 1000 palesztin foglyot cseréltek ki Gilad Shalitra, egy izraeli katonára, akit öt éve tartottak fogva Gázában. Jahja Szinvár is az akkor szabadon bocsátott palesztin foglyok között volt. 

"Az egésznek az a jelentősége, hogy Netanjahu oldaláról kell irányítani a narratívát, [neki pedig] demonstrálnia kell a győzelmi képet" – fogalmazott Baskin a CNN-nek. Az izraeli miniszterelnököt egyre több kritika éri a gázai háború kimenetele miatt. A hazájában egyre nagyobb harag és elégedetlenség zúdul rá amiatt, mert még mindig nem sikerült hazahozni a maradék 101 túszt. A nemzetközi szférában pedig egyre többen fejezik ki az elégedetlenségüket a palesztin áldozatok brutális száma miatt. Baskin szerint a Szinvár haláláról szóló felvételek nyilvánosságra hozatala valójában a Hamász-vezér legendáját erősíti a palesztinok körében. "[A felvételek nyilvánosságra hozóinak] Fogalmuk sincs arról, hogy (a videó nyilvánosságra hozatalával)  valójában bebetonozzák Szinvár örökségét Palesztinában és az arab világban. Ő lesz az új Szaladin [Szaladin egyiptomi szultán vetett véget a keresztesek uralmának Jeruzsálem fölött], egy hős harcos, aki a végsőkig küzdött," – fogalmazott Baskin. 

A Hamász nagyon hamar elkezdte azt kommunikálni, hogy Szinvár egy bátor mártír volt, aki harc közben esett el, de még a Szinvárral és a Hamásszal kritikus palesztinok többsége is azt mondta, a közzétett fotókon egy dacos és bátor harcost látnak. Mustafa Barghouti független palesztin politikus szerint Szinvár utolsó pillanataiba könnyedén beleláthatja a hős mártírt az, aki akarja. Hiszen a felvételen az utolsó pillanatig küzdött, ez pedig nagyon szimpatikus lehet az összes palesztinnak, akik elítélik az "izraeli megszállást". 

"Az igazságot a néző dönti el"

Hivatkozás másolása

Gil Siegal jogász és az izraeli Ono Academic College munkatársa szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a Hamász és Izrael is a saját céljaira akarta felhasználni a felvételt. "Az igazságot a néző dönti el. Az objektív látvány egy nagyon poros, láthatóan sérült személy, aki valamivel megdob egy drónt. Ez a tény, az objektív tény" – mondta. Ha értelmezni kezdjük ezt a tényt, akkor az egyik ember azt fogja mondani, hogy lám lám, az utolsó leheletéig küzdött, a másik azt, hogy micsoda kőkorszaki módon akarta felvenni a harcot a technológiával, a harmadik pedig azt, hogy az utolsó pillanatában is pusztítani akart – tette hozzá. 

A szakértő szerint azonban az IDF leginkább azért dönthetett a felvétel nyilvánosságra hozása mellett, hogy így bizonyítsák, Szinvár halott. Annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a bátor mártír Hamász által nagy erőkkel épített képét, az IDF azóta több fotót is videót is közzétett a családja társaságában bujkáló Hamasz-vezérről. Állításuk szerint a férfi hatalmas fényűzésben éldegélt az alagutakban, míg az általa katasztrófába vezetett gázai palesztin nép szenvedett a háborútól. Az izraeli hadsereg szerint a felvételeket a Hamász saját biztonsági kamerája rögzítette tavaly október 6-án és 10-én, ők csak az elmúlt napokban szerezték meg őket. 

Avichay Adraee, az izraeli hadsereg arab származású szóvivője azt mondta, az IDF rengeteg pénzt, élelmiszert és vizet talált Szinvár rejtekhelyein. "A családjával együtt fényűzőző körülmények között bujkált, miközben a gázai gyerekek tömegével haltak meg" – fogalmazott az X-en. Az IDF azt is közölte, hogy Szinvár a túszokat használhatta élő pajzsként, mert a DNS-ét ahhoz az alagúthoz közel találták meg, ahol a hat túsz holttestét augusztusban, a Hamász azonban "égbekiáltó hazugságnak" nevezte Izrael nyilatkozatát. Gil Siegal szerint Izrael azért is dönthetett a felvétel közzététele mellett, hogy megmutassa a világnak: Jahja Szinvár teljesen egyedül volt élete végén. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés