Hirdetés

Oda a válaszcsapás? Izrael titkos terveivel volt tele az internet

Virág Sára portré Virág Sára

Két, szigorúan titkos hírszerzési dokumentum is kiszivárgott az elmúlt napokban Izrael Irán elleni támadásáról. Az Egyesült Államok hatóságai vizsgálatot indítottak az ügyben. 

Amerikai nyomozók dolgoznak annak a kiderítésén, hogy hogyan szivárgott ki két szigorúan titkos hírszerzési dokumentum az internetre. A pénteken került fel több dokumentum is a Telegramra, amelyek állítólag az Egyesült Államok értékelését taglalják Izrael Irán elleni támadásának terveiről. Az amerikai értékelés műholdképeket és más hírszerzési információkat vizsgált. Hétfőn John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője úgy fogalmazott, Joe Biden is komoly aggodalmát fejezte ki a szivárogtatás miatt. 

Azt egyelőre nem állapították meg, hogy hackelés vagy szivárogtatás történt-e, mondta Kirby. Izrael már három hete ígérgeti a kőkemény megtorlást Iránnal szemben, miután október elsején közel 180 rakétával vették célba a zsidó államot – írja a BBC. Katonai elemzők szerint a kiszivárgott dokumentumok hitelesnek tűnnek, vagyis a valódiságukat nem vonják kétségbe. A dokumentumok egyébként egy amerikai értékelést tartalmaznak, amelyet Irán megtámadásával kapcsolatban prezentált Izrael. A BBC szerint ami mindenképpen szembetűnő, az két légi indítású ballisztikus rakéta (ABLM) rendszer említése: nevezetesen Golden Horizon és Rocks.

A dokumentumok semmiféle említést nem tesznek egy esetleges nukleáris létesítmény elleni támadásról. Mint a BBC is írja, a dokumentumokból teljesen hiányzik bármiféle említés azzal kapcsolatban, hogy Izrael pontosan mikor és mit támadna meg Iránban. Az Egyesült Államok nagyon nyíltan és egyértelműen kommunikálta, hogy nem támogatja Irán nukleáris- és olajlétesítményeinek a támadását, így pedig a döntés valószínűleg az Iráni Forradalmi Gárda katonai bázisaira fog esni. A támadással kapcsolatos időhúzást pedig valószínűleg az Egyesült Államok kedvéért teszi Izrael, az eszkaláció ugyanis beláthatatlan következményekkel is járhatna a közelgő elnökválasztásra. 

Arra a kérdésre, hogy vajon szándékos szivárogtatásról volt-e szó, a válasz az, hogy nagyon valószínűleg igen. Mégpedig olyan valaki tehette, aki keresztbe akart tenni Izraelnek, de mivel Iránnak hatalmas és fejlett kiberhadviselése van, a hackelés lehetőségét sem szabad elvetni. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés