Hirdetés

Veszélyben az emberiség? Madárinfluenzát azonosítottak egy betegnél, aki nem érintkezett fertőzött állattal

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az amerikai egészségügyi hatóságok megerősítették, hogy először azonosították a madárinfluenza fertőzést olyan betegnél, aki nem érintkezett közvetlenül fertőzött állattal. A Missouri államban élő beteget kórházban kezelték, és azóta szerencsére felépült.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) tájékoztatása szerint ez idén már a 14. madárinfluenzás eset volt az Egyesült Államokban, de az első olyan eset, amelynél nem volt ismert, hogy a beteg fertőzött állatokkal érintkezett volna. A CDC ugyanakkor közölte, a jelenlegi adataik alapján a lakosságot érintő kockázat továbbra is alacsony - írja a BBC. 

A madárinfluenza egy vírusos betegség, amely elsősorban a madarakat és más állatokat érinti. Az emberi fertőzések ritkák.

A korábbi amerikai megbetegedéseket fertőzött baromfival vagy szarvasmarhával való érintkezésre vezették vissza, de a missouri beteg "az első olyan H5-ös eset, amelynél nem volt ismert, hogy beteg vagy fertőzött állatokkal való érintkezés történt volna” - áll a CDC pénteki közleményében.

A missouri esetet a rutinszerű influenzaszezonbeli megfigyelés során fedezték fel. A betegnek alapbetegségei voltak, és influenza elleni vírusellenes gyógyszereket kapott.

A naphire.hu is írt arról korábban, hogy idén tehenek is megfertőzödtek madárinfluenzával az Egyesült Államokban. A járvány kitörését először márciusban jelentették, és a CDC szerint szeptember 3-ig 14 államban voltak érintettek a szarvasmarhák.

Bár Missouri szarvasmarha-állományában nem jelentettek madárinfluenza-járványt, az idei évben baromfiknál és korábban vadmadaraknál is előfordult - közölték az egészségügyi hatóságok. Az amerikai egészségügyi hatóságok 2024 márciusában fedeztek fel egy emberi madárinfluenza-esetet, amelyet potenciálisan fertőzött tehenekkel való érintkezés után azonosítottak.

A madárinfluenzát először Kínában észlelték az 1990-es években, és azóta minden kontinensen elterjedt, beleértve az Antarktiszt is. A világ egészségügyi tisztviselői úgy vélik, hogy az emberre jelentett jelenlegi kockázat alacsony, de évek óta aktívan figyelik a betegséget. A betegség világszerte megfertőzte a vadon élő állatvilágot. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés