Hirdetés

A Kennedy-átok lesújtott az Elvis-családra is, állítja az életrajzíró

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint arról beszámoltunk, a héten elhunyt Lisa Marie Presley. Elvis életrajzírója most azt állítja, hogy a családot a Kennedy-átok néven ismert csapás sújtja.

Az 54 éves korában elhunyt Lisa Marie halálát információk szerint hirtelen szívleállás okozta, de Elvis Presley családjában nem ő volt az egyetlen, aki ideje korán távozott az élők sorából.

Lisa Marie korábban rövid ideig a szintén fiatalon elhunyt sztár, Michael Jackson felesége volt, akit Budapestre is elkísért egy klipforgatásra, amit egy most előkerült fotó is bizonyítja. 

Fia, Benjamin 2020-ban öngyilkos lett, amit az énekesnő ismerősei szerint nem tudott feldolgozni.

Lisa Marie Presley és fia, Benjamin, aki 2020-ban öngyilkos lett
Lisa Marie Presley és fia, Benjamin, aki 2020-ban öngyilkos lett

Egyes feltételezések szerint a korai szívroham hátterében egy genetikai hiba áll, ami oda vezethető vissza, hogy Elvis anyai nagyszülei rokonságban álltak egymással, egészen pontosan unokatestvérek voltak.

E szerint a házasságuk olyan genetikai rendellenességet okozhatot, ami aztán súlyos egészségügyi problémákhoz vezetett a későbbi generációkban.

Sally Hoedel, Elvis életrajzírója szerint a sztár ugyanabban a degeneratív betegségben szenvedett, mint a 46 éves korában elhunyt édesanyja, Gladys.

Mint a Mirror című brit lap emlékeztet rá, ismert Elvis is nagyon fiatalon, mindössze 42 évesen hunyt el, szívrohamot kapott.

Hoedel állítását az is alátámasztani látszik, hogy Gladys minhárom testvére a negyvenes éveiben hunyt el, rádaásul mind szív-vagy tüdőbetegség következtében haltak meg.

A generációkon keresztül ható tragikus csapássorozatot gyakran a „Kennedy-átoknak” nevezik.

Történészek szerint ez a mai napig a Kennedy családban 17 emberéletet követelt, pedig történetük maga lenne a megtestesült álom, 64 éven keresztül mindig volt egy Kennedy az Egyesült Államok Képviselőházában.

Sikerüket mégis tragédiák egész sora árnyékolja be.

Noha a Kennedy-átok egy média által kreált fogalom, közeli ismerősök is osztják a feltevést, miszerint emberi ésszel szinte felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan az a sok szerencsétlenség, amelyekkel a család számos tagjának több generáción keresztül szembe kellett néznie.

A legelső Kennedy, akire lecsapott az átok, egy bizonyos Rosemary, aki mentális problémákkal küzdött egy olyan időszakban, amikor kiközösítették a hozzá hasonlókat, őt is. Egészen 2005-ben bekövetkezett haláláig életét különböző pszichiátriai intézetekben töltötte.

Bátyja, Joseph Kennedy Jr. a második világháborúban hunyt el, 29 évesen, miután egy bombarobbanás megsemmisítette a repülőgépét.

Négy évvel később a család egyik tagja ismét repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett, a kitagadott húg, Kathleen Franciaország felett lelte halálát.

Az igazi csapások azonban John Fitzgerald Kennedy elnökké választása után kezdődtek.

JFK felesége, a gyönyörű és imádott Jackie négy terhességéből kettő tragikusan végződött, mielőtt az elnök Dallasban merénylet áldozata lett.

A most nyilvánosságra került CIA-akták szerint lehet, hogy nem egy, hanem két merénylő végzett Kennedyvel.

A nyomába lépő testvérét sem kísérte szerencse, öt évvel később a demokrata elnökjelölt Robert Kennedy szenátort szintén egy merénylő lőtte le.

A legfiatalabb fivér, Edward egy évvel később halálos autóbalesetet okozott, de csak másnap fordult a hatósághoz.

Ő fogalmazta meg a családból először, hogy tényleg átok ül rajtuk.

1984-ben, a korábban meggyilkolt Robert Kennedy fiát holtan találták egy Palm Beach-i hotelszobában: a 28 éves David Kennedy drogtúladagolásba halt bele.

Majd tizenhárom évvel később öccse, Michael szenvedett halálos síbalesetet, amikor Aspenben nekiütközött egy fának. Éppen csak felocsúdtak a tragédiából, amikor John Fitzgerald fia segédpilóta nélkül vezette magángépét, és a Martha’s Vineyard-sziget közelében belecsapódtak az óceánba, felesége és sógornője is a gépen utaztak, mind belehaltak az ütközésbe.

De még itt sem szakadt meg a balszerencse sorozat, tavaly áprilisban Robert F. Kennedy unokája, Maeve és fia kajakozás közben olyan szerencsétlenül fordult bele a folyóba, hogy belefulladtak. 

Ők voltak a 16. és a 17. áldozatai a famíliából a Kennedy-átoknak, amit a közhiedelem szerint John Fitzgerald apja, idősebb Joseph P. Kennedy szabadított a családra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés