Hirdetés

Észrevétlenül lopakodott vissza a Covid - ismét kötelező lesz a maszk ebben a városban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Durván megugrott az új fertőzöttek száma a Berlinben a sorfesztivál és az Oktoberfest után, de Németország más részeiben is rohamosan terjed a járvány. Az egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach sürgős óvintézkedésekre szólította fel a tartományokat.

Bár Németországban a tömegközlekedési eszközök kivételével nincs maszkviselési kötelezettség, ám egy korábban elfogadott törvény szabad kezet ad a tartományoknak ahhoz, hogy az intézkedéseken szigorítsanak és zárt helyeken is előírják a maszk viselésének kötelességét. Berlin is erre készül, miután brutálisan megnőtt az új fertőzöttek száma. 

A főváros egészségügyi szenátora arra készül, hogy a maszkviselés jelentős szigorítását célzó javaslatot terjesszen a helyi szenátus elé. A zöld párti Ulrike Gote szerint a megbetegedések számának erőteljes növekedése miatt az embereket kötelezni kell arra, hogy az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, valamint a múzeumokban és az egyetemeken, illetve más középületben viseljék a maszkot. 

A berlini szenátor szerint azért is van szükség a mielőbbi intézkedésre, hogy ne terheljék meg túlzottan az egészségügyi rendszert, és ne kelljen iskolákat és óvodákat bezárni. 

Karl Lauterbach ugyanakkor a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt valamennyi tartományt a védekezés fokozására szólította fel. A miniszter mindenekelőtt a zárt helyeken való maszkviselési kötelezettség életbe léptetését ajánlotta.

Az orvosi kamara, a Marburger Bund is felszólította az embereket: szerintük nem elég az orvosi maszk, a zárt terekben mindenki viseljen FFP2-es maszkot. 

Az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, a brémai Hajo Zeeb úgy vélte, hogy néhány héten belül szükség lesz a kötelező maszkviselés elrendelésére. A járványügyi szakértő szerint elkerülhetetlen lesz a korábbi távolságtartási szabályok újbóli életbe léptetése is, különös tekintettel a nagyobb rendezvényekre, a színházakra és a mozikra.

A fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet adata szerint az elmúlt egy hétben csaknem 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A halottak száma az elmúlt hét napban 176-tal növekedett - adta hírül az Infostart.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés