Hirdetés

Hatalmasat buktak a kiadók, akik visszautasították a világsikerű könyv, az Exodus kéziratát

Morvay Péter portré Morvay Péter

Húsz éve, 2003. június 21-én hunyt el New Yorkban az egyik legsikeresebb huszadik századi történelmi regényíró, Leon Uris. 

Az 1924-ben a marylandi Baltimore-ban született Uris lengyel-zsidó bevándorló családban nőtt fel, és családi öröksége későbbi regényeihez is alapot adott. 

A második világháború alatt az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált, ami szintén hatással volt későbbi műveire. 

A háború után a veteránok számára biztosított ingyenes oktatás keretében főiskolára járt, majd újságíróként kezdte írói karrierjét. Több újságnak is dolgozott, mielőtt főállású regényíró lett volna.

Uris leghíresebb regényét, az Exodust kezdetben több kiadó is visszautasította, de miután azonban 1958-ban megjelent, hatalmas siker lett, 

több mint egy évig a New York Times bestsellerlistáján szerepelt.

Leon Uris leghíresebb regénye, az Exodus Izrael megszületéséről szól
Leon Uris leghíresebb regénye, az Exodus Izrael megszületéséről szól The Globe and Mail

A regény Izrael állam megalakulásának történetét meséli el, egy Európából Palesztinába menekült zsidó csoport tapasztalatait követve a II. világháború után. 

Az „Exodus” világméretekben megismertette a zsidó állam megszületésének drámai történetét

A műből 1960-ban Paul Newman főszereplésével sikeres film is készült.

A „Trinity” című regényében Uris – aki maga is rendelkezett ír gyökerekkel – Írország történelmét és a brit uralomtól való függetlenségért folytatott küzdelmét dolgozza fel. 

De írt könyvet a varsói gettófelkelésről ("Mila 18"), valamint egy háborús bűnökkel vádolt lengyel orvos rágalmazási peréről is ("QB VII").

Könyveihez gyakran évekig kutatott, és igyekezett témáit minél reálisabban az olvasói elé tárni.

Uris közeli barátja volt Izrael első miniszterelnökének, David Ben-Gurionnak. 

Barátságuk akkor kezdődött, amikor Uris az Exodus című regényéhez gyűjtött anyagot, és egészen Ben-Gurion 1973-ban bekövetkezett haláláig tartott.

Regényei mellett Uris forgatókönyveket is írt saját regényeiből. A „Gunfight at the O.K. Corral” (Fegyvertűz az O.K. Corallnál) című westernt 1957-ben mutattak be Burt Lancaster és Kirk Douglas főszereplésével.

Uris írói stílusa gyakran ötvözte a személyes elbeszéléseket a történelmi eseményekkel. 

Előszeretettel merített ihletet saját élményeiből, például a második világháború alatt az amerikai tengerészgyalogságnál töltött szolgálatából, ami a „Battle Cry” (Harci kiáltás) című regényére is hatással volt.

Uris könyveit számos nyelvre lefordították, magyarul is jó néhány megjelent közülük, amelyek a mai napig népszerűek. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés