Hirdetés

Hoppá: nálunk is betilthatják ezt a fajta húst?

Nap Híre portré Nap Híre

Nem csak az előállítását, de a behozatalát és a kereskedelmét is tilthatják.

Az uniós országok közül elsőként Olaszországban tiltották be a szintetikus húsok gyártását és forgalmazását, amelyet Nagy István agrárminiszter követendő példának tekint – írta meg az Economx.hu. A laborhúst betiltó jogszabály szerint nemcsak a tenyésztett hús és takarmány előállítása tilos, hanem azok behozatala és kereskedelme is. 

Az olasz tiltás egyébként szembeállította a mezőgazdaságban dolgozókat az állatvédőkkel. A környezetvédők álláspontja alapján ugyanis az állattenyésztés nagy metánkibocsátásának visszaszorítására épp a szintetikus hús jelenthet megoldást.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke szerint az esetleges tiltás kizárólag a laboratóriumban előállított húsra vonatkozna, a növényi húsalternatívákra és a növényi italokra nem. 

Ennek pedig nem más az oka, mint hogy az ilyen termékek táplálkozás-élettani hatása vélhetően megegyezik a hasonló zsírtartalmú és fajtájú, hagyományos termelésből származó húséval, így a vonatkozó táplálkozási ajánlások is ugyanúgy érvényesek rá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés