Hirdetés

Többet árt, mint használ a halolaj? Sokkoló módon roncsolhatja a szervezetünket

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A szívbarát omega-3 zsírsavak kiváló forrásai a napi halolaj-kiegészítők, amelyek képesek lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát kordában tartani. Az Egyesült Államokban a 60 évesnél idősebb felnőttek mintegy 20 százaléka gyakran használja ezeket a termékeket a szív egészségének megóvása céljából. Azonban egy új tanulmány szerint a halolaj-kiegészítők rendszeres szedése növelheti, nem pedig csökkentheti a sztrók és a pitvarfibrilláció kockázatát a jó szív- és érrendszeri egészségnek örvendő emberek körében.

A pitvarfibrilláció, más néven AFib vagy AF, az aritmia vagy szabálytalan szívverés egy típusa, amelyet az emberek gyakran úgy írnak le, mint egy lüktetést a mellkasukban.

"El tudom képzelni ennek a tanulmánynak a főcímét: 'Halolaj-kiegészítők: Itt az idő, hogy kidobjuk őket vagy nem?" - mondta Dr. Andrew Freeman kardiológus, a denveri National Jewish Health kardiovaszkuláris megelőzési és wellness igazgatója a CNN-nek.

"Azért mondom ezt, mert a vény nélkül kapható halolajat nagyon ritkán ajánlják, nem szerepel a szakmai orvosi társaságok egyik irányelvében sem, mégis ezt szedik a legtöbben" - mondta Freeman, aki nem vett részt a tanulmányban.

A halolaj csak a már meglévő szívbetegségben szenvedőknek segít

Hivatkozás másolása

A tanulmány több mint 415 000, a UK Biobankban, az Egyesült Királyságban élő emberek egészségét vizsgáló longitudinális vizsgálatban részt vevő 40 és 69 év közötti ember adatait elemezte. Az átlagosan 12 éven át követett emberek közel egyharmada mondta, hogy rendszeresen használ halolaj-kiegészítőket.

A szívproblémákkal nem rendelkező emberek esetében a halolaj-kiegészítők rendszeres használata 13 százalékkal magasabb kockázatot jelentett a pitvarfibrilláció kialakulására és 5 százalékkal magasabb kockázatot a stroke kialakulására - derül ki a BMJ Medicine című folyóiratban kedden közzétett tanulmányból.

A vény nélkül kapható halolaj a halfogyasztással együtt járó potenciális szennyeződésekkel, így nehézfém-, például a higanyszennyeződéssel járhat - emelte ki Freeman.

"Ráadásul az elmúlt 10 év tanulmányai nem voltak túl pozitívak a vény nélkül kapható halolajra vonatkozóan"

 - tette hozzá. "A halolajnak vagy nem volt haszna, vagy bizonyos esetekben árthatott, például a stroke és az AFib esetében. Ez tehát nem újdonság".

Az új tanulmány ugyanakkor azt állapította meg, hogy a kutatás kezdetén már meglévő szívbetegséggel rendelkező embereknél 15 százalékkal kisebb volt a pitvarfibrilláció szívrohamig való előrehaladásának kockázata, és 9 százalékkal kisebb volt a szívelégtelenségtől a halálig való előrehaladás kockázata, ha rendszeresen használtak halolajat.

"Ehelyett [mármint a szívbetegeknél történő alkalmazás helyett] a halolaj vényköteles változatait a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával küzdő embereknél az olyan kockázati tényezők, mint a magas trigliceridszint, a vérzsír egy típusa, ellen alkalmazzák" - mondta Freeman.

"De még a halolaj vényköteles erősségű, erősen tisztított változataiban is fennáll az AFib és néha a stroke kockázata, és az orvosok óvatosak ezzel kapcsolatban" - jelentette ki a szakember.

Próbáljon meg élelmiszerből származó omega-3-at fogyasztani

Hivatkozás másolása

A halolajjal kapcsolatban "az ördög a részletekben rejlik" - mondta Dr. Richard Isaacson, az Alzheimer-kórt megelőzésével foglalkozó neurológus, a floridai Boca Ratonban található Neurodegeneratív Betegségek Intézetének kutatási igazgatója, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

"Először is javasoljuk az omega-3-zsírsavszint vizsgálatát - vannak ujjbegyes tesztek, amelyeket online lehet vásárolni, és ezek pontosak -, majd folytatni kell más, komolyabb vizsgálatokkal is. Nem javasoljuk a halolaj szedését, ha nincs rá szükség" - mondta.

Isaacson azt javasolja, hogy az omega-3 zsírsavakat próbáljuk meg élelmiszerforrásokból bevinni, és azt mondja, hogy a szardínia és a vadon fogott lazac a legjobb forrás, mivel ezekben magas az ilyen egészséges telítetlen zsírsavak mennyisége, és alacsonyabb a higanytartalmuk. Szerinte a tenyésztett lazac nem a legjobb választás a vízben lévő szennyeződések miatt, amelyben nevelik.

A tavi pisztráng, a makréla, a hering és a tonhal szintén jó források. A nagy halak, például a tonhal higanytartalma miatt azonban azt ajánlja, hogy az albacore tonhal fogyasztását heti két alkalomra korlátozzuk.

Az algák és a tengeri moszatok is megfelelő, nem halból származó omega-3-források. A chia mag, az edamame (szójabab), a lenmag, a kendermag és a dió szintén magas omega-3-tartalmú növényi eredetű opciók. A zsírsavak azonban más formában vannak jelen, mint a halakban találhatóak. Tanulmányok szerint a növényi eredetű omega-3 zsírsavak nehezebben metabolizálódhatnak azoknál az embereknél, akiknek magasabb az omega-6, a telítetlen zsírok egy másik fajtája, amely elsősorban a növényi olajokban található.

Ha mégis kiegészítőkre van szükség

Hivatkozás másolása

A szakértők szerint a vényköteles omega-3 zsírsavak tisztaságuk és minőségük miatt jobbak, mint a recept nélkül kapható opciók. A felírt étrend-kiegészítők azonban drágák lehetnek. Azok számára, akik úgy döntenek, hogy vény nélkül kapható omega-3-at szeretnének vásárolni, Isaacson a következő tanácsokat adja:

Először is, a halolaj frissessége kulcsfontosságú, mondta, hozzátéve, hogy "nem a legjobb ötlet online vagy kiskereskedelmi szupermarketben, például az Amazonon vásárolni".

"Azt javasoljuk, hogy csak néhány jó hírű cégtől és az adott cég weboldaláról vásároljon" - mondta Isaacson. "A különbség a minőségben a meleg raktárban tárolt, a lejárathoz közel álló halolaj és a nemrég előállított, közvetlenül a cégtől küldött és az otthoni hűtőszekrényben tárolt halolaj között hatalmas."

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal nem ellenőrzi a táplálékkiegészítő-ipart, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden egyes vitamin vagy ásványi anyag valóban azt tartalmazza, amit a címkén feltüntetnek, és a szövetségi ügynökség nem vizsgálja, hogy az összetevők nem szennyezettek-e baktériumokkal, nehézfémekkel, növényvédő szerekkel, műanyagmaradványokkal és egyéb szennyeződésekkel.

Vannak azonban olyan cégek, amelyek ebbe a szerepbe léptek, és különböző étrend-kiegészítőket, sőt egyes gyógyszereket is tesztelnek, ezért vásárlás előtt ellenőrizze a címkéket a táplálékkiegészítőkön

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés