Hirdetés

Így cselezhetjük ki az eddig elkerülhetetlennek hitt halált

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Új, mesterséges intelligencia által vezérelt holografikus videóélményt fejlesztettek ki a gyászolók számára, hogy még egyszer utoljára beszélgetni tudjanak elhunyt szeretteikkel. Egy idős angol hölgy nemrég a hamvasztás után tért vissza családja körébe, hogy jó tanácsokkal lássa el őket.

Marina Smith júniusban, 87 éves korában hunyt el, ám még ez sem tudta meggátolni abban, hogy hamvasztása után a saját temetésén felbukkanjon, méghozzá élethű hologramként. Mindehhez a fia, dr. Stephen Smith tudására is szükség volt, aki egy mesterséges intelligenciát kutató vállalat társalapítója és vezérigazgatója Los Angelesben.

A gyászolóknak szó szerint elakadt a szava, amikor megjelent a nagymama, aki ráadásul még meg is szólalt, készségesen beszélgetett a családtagjaival és közeli barátaival. A hihetetlennek tűnő StoryFile 20 kamera egy digitális klónt hoz létre az alanyról, majd egy sor kérdésre rögzíti a válaszait - nyilván még az alany életében. A szakértök ezután feldolgozzák a felvételeket és a mesterséges intelligenciával válaszokat generálnak a kérdésekre.

Amint ezzel elkészülnek, feltöltik a platformra, ahol létrejöhet a kétoldalú kommunikációk. A temetésen résztvevők minden nehézség nélkül beszélgethetnek elhunyt szeretteikkel, mivel a technológia valós idejű párbeszéd illúzióját kelti. Eredetileg a holokauszt-túlélők történeteinek rögzítésére és fontosabb személyek emlékeinek megőrzésére alkották meg a StoryFile-t, csak nemrég merült fel a temetéseken való használata - írja az Index.

Az egyedülálló StoryFile technológia ma már bárkinek elérhető, a morbid kalandért 39,99 fontot, átszámítva 19 176 magyar forintot kell kifizetni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés