Hirdetés

Nagyon-nagyon aggasztó, ami a magyar fiatalokról kiderült

Nap Híre portré Nap Híre

Egy kutatás szerint riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása.

Kedvezőtlen étkezési szokások és fizikai aktivitás, romló szerhasználati és egészségi állapotmutatók jellemzik a magyar kiskamaszokat és a tinédzsereket, ugyanakkor erős családi támogatottságot éreznek, és a gyerekek 75 százaléka szereti az iskoláját - derült ki az ELTE Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása (Health Behaviour in School-aged Children - HBSC) elnevezésű nemzetközi életmódkutatás friss jelentéséből, amelyet szerdán ismertettek Budapesten.

Németh Ágnes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedagógiai és pszichológiai karának főmunkatársa, kutatásvezető elmondta, a HBSC-kutatás a nemzetközi sztenderdek mentén 1986 óta zajlik, az adatfelvételre négyévente kerül sor, azonban a módszertani újítások miatt az adatok csak 2002-től összehasonlíthatók - írja az MTI.

Az 5., 7., 9. és 11. évfolyamos iskolások körében, önbevallásos módszerrel, iskolai környezetben végzett reprezentatív felmérés legutóbb 2022. április és június között zajlott 197 iskola, 331 osztály és nagyjából 6200 diák részvételével.

Az étkezési szokásokat vizsgálva kiderült, hogy a kamaszok körében évek óta csökken a rendszeresen reggelizők aránya. A lányok 40, a fiúk 60 százaléka soha nem reggelizik tanítási napokon, hétvégén a diákok kétharmada reggelizik mindkét nap. Kedvező tendencia látszik a mindennapi zöldség- és gyümölcsfogyasztás terén, azonban ez a fiatalok kevesebb mint harmadára jellemző.

A fogmosás gyakoriságára vonatkozó kérdésre a válaszadók 95 százaléka válaszolta azt, hogy minden nap mos fogat, a naponta többször fogat mosók aránya azonban évtizedek óta 60-65 százalék.

A diákoknak mintegy harmada szinte az összes szabadidejét ülve tölti (főként képernyőhasználattal), ugyanakkor a hétköznapokon keveset, átlagosan 7,5 órát alszanak. Az eredményekből látszik az is, hogy az átlagos alvásidő jelentősen csökkent elmúlt nyolc évben - ismertette a kutatásvezető.

Várnai Dóra pszichológus, a kutatócsoport tagjának ismertetése szerint a felmérésből kiderült, hogy a vizsgált korosztályokba tartozó diákok kétharmada él együtt mindkét szülőjével, míg egyszülős családban a tanulók ötöde él. A kétgyermekes családmodell a leggyakoribb, 40 százalék.

A felmérésből kitűnik az is, hogy a szülők iskolai végzettsége, a család jómódúsága javuló tendenciát mutat, azonban a tanulók családjainak közel 30 százaléka az "alacsony jómódúsági" kategóriába tartozik. Várnai Dóra hozzátette: itt nem a szülők keresetére kérdeztek rá, hanem egy nemzetközi protokoll szerint a vagyontárgyak (például saját szoba, családi autó, számítógép, külföldi nyaralás) meglétére kellett válaszolni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés