Hirdetés

Külföldre utazik? Ezzel nagyon vigyázzon!

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Bár a fogyasztókat védik a roamingra vonatkozó uniós előírások, külföldi utazás előtt érdemes áttekinteni a külföldi telefonhasználatra vonatkozó szabályokat.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, vagyis az EU-ban és Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában a szolgáltatók nem számolhatnak föl többletdíjat azoknak az előfizetőknek, akik csak időszakosan vesznek igénybe roamingszolgáltatást más EGT-tagállamokból - közölte az NMHH az MTI-vel.

Nyílt tengeren hajózva, repülőgépek fedélzetén ugyanakkor nem érvényes ez az elv, vagyis a szolgáltatók rendszerint nagyon magas díjakat számláznak ilyenkor, de a szabályok szerint mindent meg kell tenniük, hogy az előfizető ne csatlakozzon a nem szárazföldi hálózatokra, ha nem akar.

Nem kívánt roamingforgalom akkor is keletkezhet, ha valaki csak kikötőben sétál, a telefonját viszont automatikus hálózatválasztásra állította, vagyis az mindig a legerősebb jelű hálózathoz csatlakozik, az okoseszközök ráadásul a háttérben folyamatos adatforgalmat generálhatnak akkor is, ha az előfizető nem tud erről. 

Az NMHH azt javasolja az ügyfeleknek, hogy az ilyen esetek miatt érdeklődjenek a szolgáltatójuknál. Kiemelték egyúttal a fogyasztói tudatosság jelentőségét is, kézi hálózatválasztással és repülő üzemmóddal ugyanis megakadályozható a nem szándékos adatforgalom.

Arról is írtunk már korábban, hogy a külföldi utazás esetén be kell tartani a jövedéki termékekre, kisállatokra és készpénzre vonatkozó speciális szabályokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés