Hirdetés

Letarolja a karácsonyunkat a koronavírus új, szuperfertőző variánsa?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Nagyon úgy tűnik, hogy van miért aggódnunk.

Megnövekedett azoknak a betegeknek a száma, akik az új koronavírus-törzzsel fertőződtek meg, amely a szakértők szerint sokkal fertőzőbb, mint a korábbiak. Úgy gondolják a szakemberek, hogy a karácsonyi és az újévi időszakban leterítheti a lábukról az új variáns a briteket - írja a Mirror.

A koronavírus Pirola törzsének új változata, a JN.1 néven ismert variáns először Luxemburgban jelent meg, majd átterjedt az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba és más országokba is. Bár a változat már augusztus óta jelen van a szigetországban, de a mutációi miatt az idei ünnepi időszakban még többen fertőződhetnek meg vele.

A kutatók szerint ez a BA.2.86 Omicron variáns egyik alfaja, aminek egy mutációja van a tüskefehérjében, ami miatt könnyen képes megfertőzni a sejteket.

Clare Bryant, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint a JN.1 különböző mutációi "érdekesek", és olyan sejteket tartalmaznak, amelyeket az Alfa és Béta variánsok óta nem láttunk. Kifejtette, bár még nincs elég adat ahhoz, hogy bármit is megerősítsenek, ám az eddigi tapasztalatok szerint a JN.1 könnyen átjár az immunrendszer eszén és gyorsabban szaporodik.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés