Hirdetés

Gáztűzhelyen főzni veszélyesebb, mint hinnéd – ijesztő dologra figyelmeztetnek a szakértők

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy új tanulmányból az derült ki, hogy amikor gáztűzhelyen főzünk, akár 100-szor több veszélyes részecskét is termelhetünk, mint egy autó kipufogócsöve.

A Purdue Egyetem kutató megállapították, hogy a gáztűzhelyek olyan nanométerű részecskéket bocsánatanak ki, amelyek miatt az embereknél megnőhet az asztma és más légzőszervi megbetegedések kockázata.

Brandon Boor docens, a Purdue Lyles School professzora megjegyezte azt is, hogy miután ilyen magas koncentrációjú nanoklaszter aeroszolokat figyeltek meg főzés közben, emiatt többé nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a problémát – írja a New York Post. 

Tavaly Kathy Hochul, New York kormányzója a személyi egészségre és a tágabb környezetre gyakorolt káros hatásokra hivatkozva javasolta a gáztűzhelyek betiltását az államban.

A tanulmányhoz a kutatók a német Grimm Aerosol Technik cég által biztosított legmodernebb levegőminőségi műszereket használta. Ezzel a technológiával képesek voltak mérni ezeket az apró részecskéket egyetlen nanométeres pontossággal, miközben egy gáztűzhelyen főztek egy „apró házas” laboratóriumban. Mint írták, az apró házat egy tipikus ház minden jellemzőjével felszerelték, és olyan érzékelőkkel is, amelyek szorosan nyomon követik a mindennapi tevékenységek hatásait az otthoni levegőminőségre. Az eredmények azt mutatták, hogy a nanoklaszter aeroszol récsecskék könnyen eljutnak és tartósan megmaradnak a ház többi részében is.

A sok részecske gyorsan átterjedt más felületekre, a kísérletek azt mutatták, hogy 10 milliárd és 1 billió közötti részecske rakódhat le az ember légútjaiban és a tüdő tracheobronchiális régiójában, amíg a gáztűzhely be van kapcsolva.

A kutatók azt tanácsolják, hogy főzés közben kapcsolják be az elszívó ventilátorokat. „Mivel a legtöbb ember nem kapcsolja be főzés közben a páraelszívót, logikus megoldás lenne, ha a konyhai páraelszívók automatikusan bekapcsolnának” – fogalmazott Dr. Boor. Hozzátette, a jövőre nézve el kell gondolkodni azon, hogyan csökkentsük a beltéri levegőszennyező anyagoknak való kitettségünket. „Új adataink alapján azt tanácsolnánk, hogy a nanoklaszter aeroszolokat külön légszennyező kategóriaként vegyük figyelembe” – mondta. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés