Egy új tanulmányból az derült ki, hogy amikor gáztűzhelyen főzünk, akár 100-szor több veszélyes részecskét is termelhetünk, mint egy autó kipufogócsöve.
A Purdue Egyetem kutató megállapították, hogy a gáztűzhelyek olyan nanométerű részecskéket bocsánatanak ki, amelyek miatt az embereknél megnőhet az asztma és más légzőszervi megbetegedések kockázata.
Brandon Boor docens, a Purdue Lyles School professzora megjegyezte azt is, hogy miután ilyen magas koncentrációjú nanoklaszter aeroszolokat figyeltek meg főzés közben, emiatt többé nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a problémát – írja a New York Post.
Tavaly Kathy Hochul, New York kormányzója a személyi egészségre és a tágabb környezetre gyakorolt káros hatásokra hivatkozva javasolta a gáztűzhelyek betiltását az államban.
A tanulmányhoz a kutatók a német Grimm Aerosol Technik cég által biztosított legmodernebb levegőminőségi műszereket használta. Ezzel a technológiával képesek voltak mérni ezeket az apró részecskéket egyetlen nanométeres pontossággal, miközben egy gáztűzhelyen főztek egy „apró házas” laboratóriumban. Mint írták, az apró házat egy tipikus ház minden jellemzőjével felszerelték, és olyan érzékelőkkel is, amelyek szorosan nyomon követik a mindennapi tevékenységek hatásait az otthoni levegőminőségre. Az eredmények azt mutatták, hogy a nanoklaszter aeroszol récsecskék könnyen eljutnak és tartósan megmaradnak a ház többi részében is.
A sok részecske gyorsan átterjedt más felületekre, a kísérletek azt mutatták, hogy 10 milliárd és 1 billió közötti részecske rakódhat le az ember légútjaiban és a tüdő tracheobronchiális régiójában, amíg a gáztűzhely be van kapcsolva.
A kutatók azt tanácsolják, hogy főzés közben kapcsolják be az elszívó ventilátorokat. „Mivel a legtöbb ember nem kapcsolja be főzés közben a páraelszívót, logikus megoldás lenne, ha a konyhai páraelszívók automatikusan bekapcsolnának” – fogalmazott Dr. Boor. Hozzátette, a jövőre nézve el kell gondolkodni azon, hogyan csökkentsük a beltéri levegőszennyező anyagoknak való kitettségünket. „Új adataink alapján azt tanácsolnánk, hogy a nanoklaszter aeroszolokat külön légszennyező kategóriaként vegyük figyelembe” – mondta.
Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!
Kapcsolódó cikkek
- Sokkoló dolog derült ki sokak kedvenc konyhai eszközéről: mégsem olyan egészséges az air fryer? Sokkoló dolog derült ki sokak kedvenc konyhai eszközéről: az utóbbi években hatalmas népszerűségre tettek szert az úgynevezett air fryer-ek, most azonban kiderült, hogy mérgező lehet az étel, amit készítünk.
- Megkongatta a vészharangot Müller Cecília, most nagy a baj A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ visszahívott egy sokak által használt gyógyszert.
- Mentális zavarra utalhat, ha túl sok olvasatlan e-mailed van Ha a telefonodon több ezer fotó van, amelyeken végig kell görgetned, hogy megtaláld, amit keresel, vagy ha a telefonod tárhelye mindig tele van, mert vonakodsz bármit is törölni, még az olvasatlan e-maileket is, akkor lehet, hogy digitális gyűjtögető vagy.
- "A munka és a magánélet egyensúlya felesleges" – nagyon durva javaslattal állt elő egy üzletember Narayana Murthy milliárdos üzletember, az Infosys alapítója nemrég arról beszélt, hogy Indiának akkora lemaradást kellene behoznia a fejlettségi szintjében, hogy a heti öt napos munkahét bőven kevés ehhez.