Hirdetés

Súlyos betegségre utalhat a köhögés - ezekre a tünetekre kell odafigyelni

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az év azon szakaszába léptünk, amikor körülöttünk szinte mindenki köhög, és akár magunk is összeszedhetünk bármilyen nyavalyát, aminek aztán csúnya köhögés lehet a vége. Érdemes azonban ilyenkor különösen odafigyelnünk magunkra, ha ugyanis a köhögés tartósan fennáll, az akár valamilyen komolyabb betegségre is utalhat.

Dr. Rachel Ward háziorvos szerint mindenkinek, akinek három hétnél tovább tart a köhögése, orvoshoz kell fordulnia. "A köhögés az év ezen időszakában nagyon gyakori, és a legtöbb embernek nem kell emiatt egészségügyi szakemberhez fordulnia. Azonban a köhögés három hétig nem csillapodik, vagy ha egyéb tüneteket észlel, például mellkasi fájdalmat, súlyvesztést, légszomjat, vagy kár véres köhögést és nagyon rossz közérzetet tapasztal, akkor már orvoshoz kell menni" - mondta. 

Dr. Ward azt is elmagyarázta, hogy milyen betegséggel jár együtt a köhögés - írja a Sun.

Megfázás és influenza

Hivatkozás másolása

Gyakran köhögünk akkor is, amikor megfázunk vagy éppen influenzától szenvedünk. A két betegség jellemző tünete a torokfájás, fejfájás, izomfájdalom, köhögés, tüsszögés és magas láz. A szakember azt javasolja, hogy ilyenkor sokat pihenjünk és aludjunk, valamint rengeteg vizet fogyasszunk. 

Mellkasi fertőzés

Hivatkozás másolása

Ennek tünetei már sokkal durvábbak: általában sokat köhög az ember, és sok sárga vagy zöld nyálka termelődik ilyenkor. Jellemző még a sípoló légzés, a légszomj, mellkasi fájdalom, magas láz, izomfájdalom, fáradtság és fejfájás. A tünetek akár 10 napig is eltarthatnak. A betegséget vagy vírus, vagy a legutak fertőzését okozó baktériumok okozzák. A vírusfertőzésnek magától meg kell gyógyulnia, míg a bakteriális fertőzéshez anitbiotikumokra van szükség. Az orvos azt javasolja, hogy a beteg alvás közben emelje fel a fejét, hogy könnyebben lélegezzen. 

Tüdőgyulladás

Hivatkozás másolása

A tüdőgyulladás tünetei közé tartozik a nedves köhögés, néha zöld vagy sárga nyálkával, a légszomj, a magas láz, a mellkasi fájdalom, a fáradtságérzet, az étvágytalanság, valamint a sípoló légzés.  Idősebbeknél gyakori a zavartság, a csecsemők pedig nyögő hangokat adhatnak ki. Ezt általában bakterális vagy vírusfertőzés okozza. 

A koronavírustól is rengeteget köhöghetünk, és az sem ritka, hogy akár egy órán át tart a "köhögési roham". Emellett tünet lehet a magas láz, szaglás vagy ízlelés elvesztése és megváltozása, valamint légszomj, fáradtság, orrfolyás, hasmenés és a torokfájás is jelentkezhet.

A savas reflux tünetei közé tartozik a szúrós köhögés és a rekedt hang. Általában a köhögés étkezés után vagy éjszaka jelentkezik, mivel a fekvés lehetővé teszi a sav felfelé áramlását a gyomorból. A betegség akkor jön elő, amikora nyelőcső alján lévő szelep nem zár megfelelően, és a gyomorból származó sav "visszaáramlik" a torokba. A tartós savas reflux súlyosabb alapbetegségre utalhat, ezért nem árt orvoshoz fordulni vele.

Az allergia is okozhat száraz vagy szúrós köhögést. Ennek oka, hogy az allergia vagy a szénanátha sűrűvé és ragacsossá teszi a nyálkát, ami elzárhatja a légutakat és köhögést okozhat.

Állandó köhögést, véres köhögést és légszomjat tapasztalhatunk. Jellemző lehet még a vállfájdalom, az étvágytalanság, a fogyás, a fáradékonyság és az ismételt mellkasi fertőzés. A cikk szerint a tüdőrákot leginkább a dohányzás okozza, ugyanakkor megjegyezték, hogy a betegek 14 százaléka soha életében nem dohányzott. A korai diagnózis kulcsfontosságú, ezért ha bármilyen aggasztó tünetet észlel, fel kell keresni az orvost.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés