Hirdetés

Szívszorító, ami Gázában történt: így mentették meg egy halott kismama még meg nem született gyermekét

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Hamász Izrael elleni háborújának az ártatlan gázaiak is áldozatul esnek. Sabreen meghalt, mielőtt belenézhetett volna a gyermeke szemébe, vagy megölelhette volna.

Több mint hat hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. 

A Hamász Izrael ellen indított háborújának rengeteg gázai áldozata is van. Sabreen, a fiatal kismama 7,5 hónapos terhes volt, amikor a múlt héten eltalálta egy Gázára hulló bomba. A várandóssága állandó félelemmel telt, ám Sabreen remélte, hogy a család szerencséje kitarthat a háború végéig. Sajnos nem lett igaza, ugyanis múlt szombaton éjfél előtt találat érte az al-Sakani család rafahi otthonát, ahol Sabreen a férjével, illetve a kislányukkal - a hároméves Malakkal - együtt aludt.

Sabreen súlyos sérüléseket szenvedett, férje és Malak pedig meghalt, de a baba még életben volt az anyja méhében, amikor a mentők a helyszínre értek. Sabreent kórházba szállították, ahol az orvosok sürgősségi császármetszéssel világra segítették a gyermeket - írja a BBC.

Sabreent az orvosok már nem tudták megmenteni, de a kisbabát sikerült újraéleszteniük. Gyengéden megkocogtatták a mellkasát, hogy serkentsék a légzést. Levegőt pumpáltak a tüdejébe. "Súlyos légzési nehézségekkel született" - fogalmazott dr. Mohammed Salama, a rafahi Emirati Kórház újszülött sürgősségi osztályának vezetője.

De a baba - aki mindössze 1,4 kg-ot nyomott - túlélte a szülés megpróbáltatásait.

Az orvos a "Sabreen al-Sakani mártír baba" feliratot írta egy ragasztószalagra, és a kislány testére ragasztotta. Ezután pedig a gyermeket egy inkubátorba helyezték.

"Elmondhatjuk, hogy van némi előrelépés az egészségi állapotában. De még mindig súlyos az állapota. Ezt a légzési distressz szindrómát a koraszülés okozta. Ennek a gyermeknek még az anyaméhben kellene lennie, de megfosztották ettől a jogától"

- tette hozzá a kezelőorvosa, aki szerint a kislány akár egy hónapig is kórházban maradhat.

"Utána meglátjuk mi lesz... Még ha ez a gyermek túl is éli, árvának született és itt ez a legnagyobb tragédia" - hangsúlyozta dr. Salama.

A szülők nem élték túl a támadást, így nem tudtak nevet sem adni a babának. Az újszülött gyermeknek a testvére szintén meghalt a támadásban, és korábban azt szerette volna, ha a húgát Rouhnak hívják majd, ami arabul lelket jelent. De az édesanyjuk emlékére végül a Sabreen nevet kapta.

A túlélő családtagok a kórházban gyűltek össze, az árván maradt Sabreen baba új családi életének megteremtésével kapcsolatos gyakorlati teendők, valamint a gyász és a düh között.

A baba anyai nagyanyja, Mirvat al-Sakani arról beszélt, hogy "igazságtalanság", ami történt, főleg úgy, hogy "semmi közük nem volt semmihez".

"A lányom terhes volt, egy magzat volt a testében, és a lánya vele volt, és a fiam is velük volt" - mondta. A kisbaba nagybátyja, Rami al-Sheikh pedig elmondta, hogy az apja vele dolgozott fodrászként.

Sabreen apai nagyanyja, Ahalam al-Kurdi megígérte, hogy felneveli a gyermeket. "Ő az én szerelmem, az én lelkem. Ő az apja emléke. Gondját fogom viselni".

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint a háború október 7-i kezdete óta a Gázai övezetben megölt 34 000 ember legalább kétharmada nő és gyermek.

Izrael azután indította meg offenzíváját, hogy az izraeli összesítések szerint mintegy 1200 izraeli és külföldit - többnyire civilt - gyilkolt le Izraelben a Hamász az október 7-i brutális terrortámadásban, és 253 embert túszként hurcoltak Gázába.

Az izraeli hadsereg kitart amellett, hogy nem civileket vesz célba, és azzal vádolja a Hamászt, hogy a lakosságot emberi pajzsként használja.

A BBC-hez a csapások után eljuttatott izraeli katonai közlemény szerint: "Az adott időpontokban az IDF csapást mért a gázai terrorszervezetek több katonai célpontjára, köztük katonai településekre, kilövőállásokra és fegyveres terroristákra".

Jelenleg becslések szerint 1,4 millió ember zsúfolódott Rafahba, miután az Izraeli Védelmi Erők azt mondták nekik, hogy a háború korábbi szakaszában húzódjanak délre.

Az elmúlt napokban azonban egyre több találgatás látott napvilágot arról, hogy az izraeli erők hamarosan belépnek Rafahba, hogy folytassák a Hamász elleni harcot.

Az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, hogy inkább célzottan lépjen fel, minthogy teljes körű inváziót indítson Rafahban, ami súlyos humanitárius válságot idézhet elő.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés