Hirdetés

Komoly veszély jelent a várandós kismamákra ez a betegség - megszólalt az infektológus

Nap Híre portré Nap Híre

A naphire.hu is írt arról korábban, hogy egyre több óvodás korú gyermeket kezelnek lepkehimlős tünetekkel. A betegség továbbra is terjed a gyerekek között, de szerencsére súlyos tüneteket nem okoz, azonban nincs ellene védőoltás és gyógyszer sem. Alapvetően a felnőttek is könnyen átvészelik a lepkehimlőt, de az immunhiányos és a terhes anyákra komoly veszélyt jelenthet a Parvo vírus okozta megbetegedés - hangzott el az ATV Híradó riportjában.

A lepkehimlő alapvetően nem veszélyes vírus a gyerekekre nézve, azonban könnyen összetéveszthető a bárányhimlővel, hiszen tünetei nagyjából ugyanazok. A fertőzés előjele, hogy egy lepkeszerű bőrpír jelentkezik az arcon, de tünet lehet a láz, a hányinger és az orrfolyás is. 

Nyúl Zoltán, a PTE gyermekklinikájának fertőzőosztályvezetője azt mondta, ezután jelennek meg a bőrön a kiütések, és ez a "kiütéses időszak" akár 7-10 napig is eltarthat. A lepkehimlő, vagy ahogy más országban hívjak, a megpofozott arc betegség már a lappangási időben is képes fertőzni, így a gyerekek akár észrevétlenül is képesek egymásnak és a felnőtteknek is átadni a betegséget. 

De nekik sem kell aggódniuk, mert a klasszikus lefolyású fertőzés csupán a felnőttek 20 százalékánál jelentkezik, a legtöbb esetben tünetmentesen vészelik át. Azonban vannak olyan csoportok, amelyekre különösen nagy veszélyt jelenthet a lepkehimlő. 

Péterfi Zoltán, a PTE egyetemi docense és infektológusa azt mondta, a betegség igazán nagy problémát az immunhiányos betegek és a terhes nők esetében jelenthet, ugyanis náluk szövődmények is kialakulhatnak, ami leginkább ízületi fájdalommal jár. A terhes nők esetében pedig a magzatvíz megnövekedésével és a vetélés kialakulásával. 

A parvo vírus okozta betegség ellen egyelőre nincs védőoltás és gyógyszer sem. Ilyenkor az immunrendszerünk harcol a vírus ellen, és miután győzött a szervezetünk, egy életre védett lesz a lepkehimlő ellen.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés