Hirdetés

Rejtélyes betegségség terjed az óvodás gyerekek között, ezt érdemes tudni

Nap Híre portré Nap Híre

Egyre több óvodás korú gyermeket kezelnek lepkehimlős tünetekkel. Egy házi gyermekorvos a gyerekszoba.hu-nak megerősítette, hogy Óbudán, a praxisában valóban sok az ilyen jellegű megbetegedés.

Több hazai portál is arról számolt be, hogy egyre több itthon a lepkehimlős óvodás – írja az Infostart. Dr. Adonyi Nóra házi gyermekorvos a gyerekszoba.hu-n elmondta, az ő praxisában, Budapest III. kerületében valóban sok a hasonló megbetegedés. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Inforádióban elmondta, hogy a lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel.

A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban a két orcán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik, innen is kapta az elnevezését, hiszen a pirosodás egy pillangót formál.

A lepkehimlő esetében megjelenő kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak. A betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, de várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket – tanácsolta Havasi Katalin. A betegség általában már a tünetek jelentkezése előtt fertőz, ezért van az, hogy sorban jelentkezhet egy-egy óvodás csoport tagjain, ha egyikük már elkapta. Jó hír viszont, hogy a lepkehimlőt döntően csak egyszer szokták elkapni a gyerekek.

A lepkehimlő alapesetben gyógyszerelés nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor mindenképpen forduljanak orvoshoz – ajánlotta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés