Hirdetés

Kinyírják saját autóikat ezek a magyar sofőrök

Nap Híre portré Nap Híre

Az autósok nem tartják be a szervizelés ajánlott időpontjait, amivel teljesen kinyírják a saját kocsijaikat.

A Pénzcentrumnak Szabó László, az Autonet Import Magyarország operatív igazgatója arról beszélt, hogy a hazai autóparknak az a kisebbik problémája, hogy csökkennek az újautó-eladások és az állomány folyamatosan öregszik. Szerinte az a legnagyobb gond, hogy az üzemeltetők, különösen a magántulajdonosok mindössze 70 százaléka figyel tudatosan az olajcsere-periódusokra, míg az átfogóbb szervizintervallumokra, megelőző karbantartásra, mint a fék, futómű, vezérlés és mások, már csak 30 százalék, és a tendencia évente egyre rosszabb - szúrta ki az Infostart.

A szakértő szerint a forgalomban részt vevő autók egyre nagyobb arányban, mértékben, és egyre több alkatrészük szempontjából „túlfutottak”, azaz működnek a tervezett élettartamon túl. Ráadásul aki még figyel is az olajcserékre, azok közül is sokan igyekeznek a gyárilag előírt tulajdonságú, az autógyárakkal közösen fejlesztett, prémium kenőanyag helyett valami mást használni. Ez a mai, korszerű, eleve nyújtott olajperiódusú motoroknál akár végzetes lehet, a futómű és fék túlfutott állapota pedig veszélyes.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy  sajátos a helyzet ugyanakkor a szolgáltatások elérésében. A járvány miatti haladék a műszaki vizsgákra azt eredményezte, hogy nagyjából 800 ezer autót kellett a járvány után szinte egyszerre levizsgáztatni, nagyjából 2022 júniusának végén, ami komoly kihívás volt a vizsgaállomásoknak, és ennek megfelelő türelmet kívánt a tulajdonosoktól. Ez mostantól, lassan csökkenő ütemben, de kétévente ismétlődni fog – vagyis a következő nagy hullám már itt van a nyakunkon.

A portálnak nyilatkozó szakember szerint idősödik a szerelőállomány, az új, részben a villanyautókhoz, hibridekhez kapcsolódó ismeretekre viszont egyre nagyobb igény lenne, még akkor is, ha az elektromos átállás üteme messze elmarad a várakozásoktól.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés