Hirdetés

Nagyon rémisztő képet festenek a legújabb statisztikák a magyar utakon közlekedő autókról

 portré

Már a múlt év közepén is rekordöregek (15,6 évesek) voltak a magyar autók, a legújabb statisztikák szerint azonban még rosszabb a helyzet, ugyanis az év végén már 15,8 évnél tartottak. 

A Totalcar cikke szerint folyamatos az elöregedés, a legjobb két év 2006 és 2007 volt, ekkor még alig több mint 10 évesek voltak átlagosan a magyar autók, szemben a 2002-es és 2003-as 11 év feletti értékkel. Ez a javulás részben annak volt köszönhető, hogy a kétezres évek közepén 190-205 ezer új autót helyeztek forgalomba az országban. Ezt a szintet azóta még csak megközelíteni sem igazán sikerült, 2019-ben született az egyik legjobb eredmény, azonban akkor is csak 162 ezer új autó kapott rendszámot.

A portál szerint azonban most a fiatalok autók túl drágák ahhoz, hogy korszerűbbé váljon a teljes magyar flotta. Ez abból is látható, hogy a 2010-es évek második felében sem csökkent az átlagéletkor annak ellenére, hogy átlagfizetések több évben is két számjegyű pluszt értek el. Az utóbbi években pedig az autók árának emelkedése, a magas kamatok, a reálbérek csökkenése egyaránt szerepet játszott abban, hogy nem tudott lendületet venni az autópiac. 2023-ban például az összes uniós országban nőttek az újautó-eladások, Magyarországon ezzel szemben csökkentek.

Az csak olaj a tűzre, hogy az öregedes aközben megy végre, hogy közben egyre több a magyar autó az utakon: 2006-ban és 2007-ben még csak 3 millió autó volt Magyarországon, 2021-ben azonban már átléptük a 4 milliós határt, 2023-ban pedig közel 4,2 millió autót tartottak nyilván. 

A naphire.hu korábban arról is beszámolt, hogy egyre több használtautót vesznek a magyarok: januárban magasabb sebességbe kapcsolt a használtautó-piac, és több mint  74 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami éves szinten 12 százalékos, az előző hónaphoz viszonyítva 18,2 százalékos emelkedés

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés