Hirdetés

Ha igaz, amit Kijev állít, akkor katasztrófa jön: irgalmatlan pusztításra készül Oroszország a tél előtt

Nap Híre portré Nap Híre

Kijev szerint Oroszország azt tervezi, hogy a tél beállta előtt ukrajnai atomlétesítményekre mér rakétacsapásokat.

Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter az X közösségi oldalon írt erről szombaton. Közlése szerint a tervezett támadások elsősorban az atomerőművek elosztórészlegeit és a transzformátorállomásokat vennék célba. A miniszter hozzátette: az ukrán hírszerzés erre vonatkozó értesüléseit megosztották a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) is - írja az MTI. 

Ukrán jelentések szerint orosz rakéta- és dróntámadások rendszeresen érik az ukrajnai energetikai létesítményeket, ami miatt gyakran órákig szünetel az áramszolgáltatás. A jelenleg is működő három atomerőmű kapacitása nagyjából az ukrajnai energiaszükséglet felét fedezi.

Az orosz hadsereg a háború 2022-es megindítása után nem sokkal ellenőrzése alá vonta a zaporizzsjai atomerőművet Dél-Ukrajnában, a környékén rendszeresek a tüzérségi összecsapások. A hat reaktorral rendelkező létesítményt biztonsági okokból teljesen leállították.

Az ukránok is támadnak

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, pénteken ukrán dróntámadás érte a zaporizzsjai Enerhodar városát, üzemképtelenné téve a Zarja alállomás transzformátorát. A tájékoztatás szerint a drón által megrongált alállomás az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőmű területének közvetlen közelében található és szerepe van a létesítmény infrastrukturális létesítményeinek áramellátásában "Az ellene irányuló támadás potenciális veszélyt jelent az atomerőmű biztonságára" - állt a zaporizzsjai atomerőmű sajtószolgálatának közleményében.

A hónap elején írtunk arról, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója instabilnak minősítette a zaporizzsjai atomerőműnél kialakult helyzetet. A zaporizzsjai Európa legnagyobb atomerőműve, amely hat VVER-1000-es erőműblokkal rendelkezik. A létesítmény 2022. szeptember 11. óta nem termel áramot, mind a hat reaktora hideg leállítási üzemmódban van.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés