Hirdetés

Most fog totálisan elszabadulni a pokol, pusztító támadás érte a zaporizzsjai Enerhodar városát

Nap Híre portré Nap Híre

Ukrán dróntámadás érte a zaporizzsjai Enerhodar városát, üzemképtelenné téve a Zarja alállomás transzformátorát - közölte a zaporizzsjai atomerőmű sajtószolgálata pénteken Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint a drón által megrongált alállomás az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőmű területének közvetlen közelében található és szerepe van a létesítmény infrastrukturális létesítményeinek áramellátásában - írja az MTI.

"Az ellene irányuló támadás potenciális veszélyt jelent az atomerőmű biztonságára" - állt a közleményben.

A sajtószolgálat szerint az állomás dolgozói bekapcsolták az atomerőmű infrastrukturális létesítményeinek áramellátását biztosító tartalékrendszert, így szavatolva a biztonságos működést. A közlemény kitér arra is, hogy az összes biztonsági paramétert ellenőrzés alatt tartják, a háttérsugárzás nem haladja meg a természetes értékeket.

Pénteken a nap folyamán ukrán dróntámadás érte Enerhodar polgári infrastruktúráját. Személyi sérülés nem történt.

Eduard Szenovoz, az enerhodari közigazgatás vezetője kijelentette, hogy az ukrán támadások Enerhodar infrastruktúrája ellen rendszeressé váltak, ami közvetlenül kihat a zaporizzsjai atomerőmű biztonságára. Mint mondta, az ukrán fél szinte a teljes tüzérségi arzenálját beveti, valamit FPV drónokkal is támad.

A zaporizzsjai Európa legnagyobb atomerőműve, a blokkok számát és a beépített kapacitást tekintve egyaránt. Ukrajna megtámadását követően, 2022 októberében, a létesítményt Oroszország az ellenőrzése alá vonta.

A hónap elején írtunk arról, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója instabilnak minősítette a zaporizzsjai atomerőműnél kialakult helyzetet. A zaporizzsjai Európa legnagyobb atomerőműve, amely hat VVER-1000-es erőműblokkal rendelkezik. A létesítmény 2022. szeptember 11. óta nem termel áramot, mind a hat reaktora hideg leállítási üzemmódban van.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés