Hirdetés

Katasztrófára készülnek, 12 óra marad a főváros kitelepítésére

Morvay Péter portré Morvay Péter

Fél napot kapnának a kijevi lakosok a város elhagyására, 3 millió ember evakuálására készülnek egy áramszünet esetén.

Mint arról beszámoltunk, igyekeznek a legrosszabb esetre is felkészülni Kijevben, ahol a teljes fővárost evakuálhatják, ha véglegesen megszűnne az áramellátás.

Arról szólnak a tervek, hogy a városi tisztviselőket 12 órával a hálózat összeomlása előtt értesítenék és felhívnák a lakosságot arra, hogy hagyják el otthonaikat.

Az oroszok elpusztították a teljes ukrán energetikai infrastruktúra 40 százalékát, ezért a fővárosban ezer melegedőt alakítanak ki, miközben a szükséges eszközök híján nehezen boldogulnak a meghibásodott erőművek javításával.

A kijevi hatóságok vészforgatókönyvét a New York Times ismertette. A tervek azt követően készültek el, hogy az orosz erők az elmúlt hetekben már megrongálták vagy megsemmisítették Ukrajna energetikai infrastruktúrájának mintegy 40 százalékát.

A civil lakosság életkörülményeinek ellehetetlenítése annak az új katonai stratégiának a része, amelyet az október elején kinevezett új főparancsnok, Szergej Szurovikin dolgozott ki. 

Az „Armageddon tábonok” néven emlegetett katonai vezető már Szíriában is bizonyította kíméletlenségét. Most is az a célja, hogy akadályozza a civilek áramhoz és fűtéshez való hozzáférését, ezzel potenciálisan humanitárius katasztrófát okozva Ukrajnában.

A New York Times értesülése szerint az ukrán nemzeti energiaszolgáltató hét régióban gördülő áramszüneteket fog elrendelni, hogy segítsen megelőzni az ország elektromos hálózatának teljes összeomlását.

Emellett Kijevben 1000 fűtött melegedőpontot is létrehoznak, ám ez nyilvánvalóan kevés a lakosság számára.

Kijevben megkezdték a kitelepítés előkészítését, ha összeomlana az infrastruktúra
Kijevben megkezdték a kitelepítés előkészítését, ha összeomlana az infrastruktúra

„Elkezdjük tájékoztatni az embereket, és felszólítjuk őket, hogy hagyják el a várost” – 

mondta Roman Tkacsuk, a kijevi önkormányzat biztonsági igazgatója az amerikai lapnak.

„Ha nem lesz áram, nem lesz víz és a szennyvizet sem tudjuk elvezetni."

Ezért jelenleg a kormány és a városvezetés minden lehetséges intézkedést megtesz az áramellátó rendszerünk védelme érdekében” – tette hozzá az igazgató.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester nem zárta ki, hogy a fővárosban teljesen megszűnhet az áramellátás, ennek következtében pedig a víz- és távhőszolgáltatás is leáll, ezért ő is arra kérte a kijevieket, fontolják meg a városból történő ideiglenes kiköltözés lehetőségét.

Tejes áramszünetekre kell felkészülni a kijevi lakosoknak
Tejes áramszünetekre kell felkészülni a kijevi lakosoknak

„Mindent megteszünk, hogy ez ne fordulhasson elő. Legyünk viszont őszinték: ellenségeink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a város hő, áram, víz nélkül maradjon, és általában azért, hogy mi mindannyian meghaljunk. Különféle forgatókönyveket számolunk, hogy kitartsunk, felkészüljünk” – fogalmazott Klicsko egy hétvégi tévéműsorban. 

A polgármester felhívta a kijevieket, gondoskodjanak arról, hogy legyen otthon ivóvízkészletük, feltöltött akkumulátoruk, némi élelem és meleg ruha.

A történelem legnagyobb áramszüneteiről nemrégen írtunk a Naphire.hu-n.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés